Dnevni red odgodio sjednicu medulinskog vijeća

Javna ustanova Kamenjak, Kuća prirode u Premanturi (arhiva)
Javna ustanova Kamenjak, Kuća prirode u Premanturi (arhiva)

Sjednica medulinskog Općinskog vijeća koja je trebala biti održana u ponedjeljak odgođena je za tjedan dana. Prekinuta je prije nego je uopće počela jer je zapelo već na izglasavanju dnevnog reda. Naime, članovi Nezavisne liste Emila Jukopile upozorili su da nedostaju materijali uz točke koje se tiču smjena u općinskim odborima te da je prijedlog o opozivu članova Upravnog vijeća Javne ustanove Kamenjak suprotan Statutu ustanove, Zakonu o zaštiti prirode i drugim zakonskim aktima koji reguliraju to područje.

Zato su zatražili da se uklone točke koje se odnose na opoziv svih članova Upravnog vijeća Javne ustanove Kamenjak te razrješenje Gorana Žmaka (NL Emila Jukopile) s dvije funkcije, predsjednika Mandatne komisije i predsjednika Odbora za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje.

- Po Statutu JU-a, u jednom mandatnom razdoblju ne može se razriješiti cijelo Upravno vijeće. Moje je, pak, razrješenje predložio IDS, no ne može on biti predlagač već jedan vijećnik, Klub vijećnika, načelnik, radno tijelo. Ovo nije u skladu s Poslovnikom. Zato tražimo da se ovi materijali dorade, rekao je Žmak.

Emil Jukopila ustvrdio je da je došlo do zakonskih propusta jer se iz materijala ne može iščitati tko je donio odluku o opozivu članova Upravnog vijeća JU-a.

- Tko je predložio razrješenje i koji su razlozi razrješenja, tko je proveo nadzor nad radom Javne ustanove kad već u obrazloženju odluke o razrješenju piše da je razlog neispunjavanje dužnosti članova? Članove se može opozvati ako nadležno ministarstvo i inspekcije utvrde nepravilnosti u poslovanju. Član može i sam dati ostavku, ali i na prijedlog dva člana Upravnog vijeća, no ovdje se ne radi o tome, rekao je Jukopila. Na zahtjev Davora Zoričića da se materijali nadopune i stave pred vijećnike, napravljena je poduža pauza.

Po naknadno dostavljenim materijalima, razrješenje Gorana Žmaka zatražio je Klub vijećnika IDS-SDP, uz obrazloženje da je Žmak nedavno istupio iz IDS-a. U materijalima se dalje iščitava da je Tatjana Mandić Bulić 22. studenog dala ostavku na funkciju predsjednice Upravnog vijeća Kamenjaka, a umjesto sadašnjih članova Radovana Vojnovića, Erwina Greimla i Davida Paulette u vijeće bi trebali ući Kristina Pliško, Stanko Buić, Tea Rosanda i Ljubomir Mezulić, kojeg su nedavno izabrali mještani kao predstavnika vlasnika nekretnina na Kamenjaku.

Na prijedlog predsjednika Općinskog vijeća Marka Zlatića izglasano je potom da se sjednica odgodi za sedam dana, ne bi li se vijećnici mogli pripremiti. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter