Dnevni centar za rehabilitaciju uskoro u Poreču

Okrugli stol o skrbi o djeci s teškoćama u razvoju (Foto: Udruga "Pružam ti ruku")
Okrugli stol o skrbi o djeci s teškoćama u razvoju (Foto: Udruga "Pružam ti ruku")

U organizaciji udruge "Pružam ti ruku" i gradske uprave, u Umagu je održan okrugli stol na temu "Djeca s teškoćama u razvoju – stvaranje mreže podrške u zajednici". Ovaj je okrugli stol dio projekta "Ranom intervencijom do sretnije budućnosti" što ga je ova udruga pokrenula s ciljem uspostave kvalitetnog sustava skrbi za djecu s neurorizicima i teškoćama u razvoju i podršku njihovim obiteljima. U radu okruglog stola sudjelovali su i stručni suradnici predškolskih ustanova, stručnjaci iz edukacijsko rehabilitacijskih područja, predstavnici jedinica lokalne samouprave Bujštine, Centra za socijalnu skrb Buje, Dnevnog centra za rehablitaciju Veruda Pula, te roditelji djece s teškoćama u razvoju.

U tretmanima 372 djece

O sustavu rane intervencije u Istarskoj županiji, posebice na skrb području Bujštine i sjeverozapadne Istre, govorile su Loretta Morosin, ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula te Doris Mancini Flego, voditeljica Odjela za djecu rane i predškolske dobi pri tom Dnevnom centru. Prema podacima koje su one iznijele u svom izlaganju, u pulskom rodilištu rođeno je lani 1.147 djece, od kojih je 168 rizične i visokorizične djece odmah upućeno u njihovu ustanovu na trijažu. Uzroci rizičnosti mogu biti rizična trudnoća, prijevremeni porod, blizanačka trudnoća, te svaka kronična bolest ili infekcija u ranoj novorođenačkoj dobi. U toj ustanovi je tijekom 2014. godine ukupno 372 djece bilo uključeno u različite tretmane, a veliki je broj djece na listi čekanja jer su kadrovski kapaciteti ustanove nedovoljni da bi zadovoljili sve potrebe. U tretmane rane intervencije i psihosocijalnu podršku uključeno je ukupno 131 dijete u dobi od 1 do 8 godina.

Rehabilitatori Centra su tijekom 2014. godine obavili 2.676 sati individualnih tretmana djece predškolske dobi, dok je logoped s djecom radio ukupno 1.917 sati. Ovi podaci govore o velikim potrebama na području Istre i s tog razloga cijeli sustav treba razvijati, a usluge, uz povećanje broja stručnih djelatnika širiti na područje cijele Istarske županije, rečeno je na umaškom okruglom stolu.

Nužan adekvatni prostor

O sustavu skrbi za djecu s teškoćama u razvoju i njihovom uključivanju u vrtiće i redovni školski sustav u talijanskoj regiji Emiglia Romagna govorila je Petra Brnić koja je tamo bila na stručnom usavršavanju. Iznijeta talijanska iskustva su sudionicima okruglog stola otvorila brojne nedoumice i nelogičnosti našega sustava, primjerice ogledane u činjenici da stručne službe u osnovnim školama, prilikom upisa djece ne smiju koristiti podatke stručnih službi vrtića nego o svakome djetetu trebaju donijeti sud kroz kratki razgovor s njim i njegovim roditeljima, što je često gotovo nemoguće, posebice kada se radi o djeci s teškoćama u razvoju. O skrbi na području Bujštine, te stalnom porastu broja korisnika i uvjetima rada govorila je Slavica Renko, predsjednica udruge "Pružam ti ruku".

Zaključak okruglog stola dalja je podrška aktivnostima udruge "Pružam ti ruku" u informiranju, savjetovanju, edukaciji i podršci djeci koja imaju teškoće u razvoju ili kod koje postoji faktor rizika za razvojno odstupanje. Upozoreno je da bi za kvalitetniji rad udruge trebalo osigurati adekvatniji prostor, budući da trenutno udruga svoje aktivnosti provodi u prostoru veličine dvadesetak četvornih metara. Potrebno je također pronaći model suradnje između stručnih službi vrtića i osnovnih škola radi kvalitetnijeg odnosa prema djeci koja prelaze iz predškolskih u osnovnoškolske ustanove, a Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula treba pomoći da postane dijagnostičko-rehabilitacijski centar za Istarsku županiju, uz povećanje broja stručnih djelatnika te organiziranje podružnica u drugim gradovima Istarske županije.

Pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc istaknuo je da grad Umag udruzi daje punu podršku u granicama svojih mogućnosti, te da će joj ponoći i u nalaženju adekvatnijeg prostora. Kao jedan od osnivača Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula, grad Umag podržava i viziju širenja te ustanove, a uključen je i u pripreme za osnivanje njene podružnice u Poreču, pa će roditelji s djecom s teškoćama s područja Umaga i cijele sjeverozapadne Istre na terapije moći odlaziti u Poreč, a ne više u Pulu kao do sada. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter