Dnevni boravak za osobe treće životne dobi

Gerontološki centar otvorit će se u suterenu vile Trapp
Gerontološki centar otvorit će se u suterenu vile Trapp

Današnje otvorenje Gerontološkog centra u Vili Trapp bila je tema jučerašnje konferencije za novinare u Komunalnoj palači. O projektu Gerontološkog centra govorili su zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić", ujedno i voditeljica projekta Vesna Grubišić-Juhas te Zorica Drandić iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Europski novci

SUH je naime, zajedno s Domom Alfredo Štiglić, Gradom Pulom i HZZZ-om, partner u projektu čija je ukupna vrijednost 1,4 milijuna kuna, od čega je 1,3 milijuna kuna bespovratno. Odobren je u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007. - 2013." te će biti sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je pružanje podrške članovima obitelji koji skrbe o ovisnom članu pri usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza.

- Projekt je zapravo dodatna skrb za starije i nemoćne o kojima Grad Pula itekako brine, rekla je Puh Belci, kazavši između ostalog da je Pula, prema podacima županijske Slike zdravlja, stari grad s prosječnom starošću stanovništva od 43,4 godine. To je još  jedan od razloga za provođenje projekta Gerontološkog centra u Vili Trapp.

Grozić Živolić istaknula je, pak, da je Istarskoj županiji također jedan od prioriteta briga o starijim i nemoćnim, kazavši da stoga podržavaju razvijanje programa koji potiču aktivno, zdravo starenje, izvaninstitucionalnu skrb te razvoj novih usluga u institucionalnoj skrbi.

Besplatan boravak

Grubišić Juhas je istaknula da su za vrijeme trajanja projekta sve usluge koje nude besplatne. Projekt traje do rujna 2016. godine. Rekla je da se projekt počeo provoditi već u srpnju te da ima šest elemenata koje valja odraditi. To su otvaranje centra, zapošljavanje, pružanje usluge dnevnog boravka, otvaranje savjetovališta, promidžba te upravljanje projektom. Dodala je da je dio zadanih elemenata već gotov, poput edukacija 10 njegovatelja koji se već obrazuju u Pučkom otvorenom učilištu. Posebna pažnja, nadalje, bit će usmjerena na izradu vodiča za starije osobe u kojem će se pružati sve informacije o uslugama koje starije osobe i njihove obitelji mogu ostvariti.

Inače, Gerontološkog centar pružat će usluge dnevnog boravka, i to od 7 do 19 sati u jutarnjim ili poslijepodnevnim terminima (poludnevni od 6 sati), nudit će sve obroke, radnookupacijsku terapiju te organizaciju slobodnog vremena. Također, Gerontološki centar nudit će pomoć u kući - obavljanje kućnih poslova, održavanje osobne higijene, zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba te organiziranu pomoć volontera SUH-a. Gerontološki centar, nadalje, nudit će i usluge savjetovanja, i to telefonski ili osobno.

Grad Pula osigurao je prostor od 120 kvadrata u suterenu Vile Trapp i dodijelio ga na korištenje Domu "Alfredo Štiglić" na period od deset godina. (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter