Dnevni boravak spreman za novih 20-ak starijih sugrađana

Dnevni boravak za starije osobe u Vili Trapp na Verudi otvoren je prije godinu dana
Dnevni boravak za starije osobe u Vili Trapp na Verudi otvoren je prije godinu dana

Projekt Gerontološkog centra Vila Trapp u Puli mora biti održiv, poručila je Vesna Grubišić-Juhas, voditeljica projekta i ravnateljica pulskog Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić", na konferenciji u ponedjeljak kojom je u sjedištu Zajednice Talijana okrunjen uspješan završetak projekta financiranog EU-novcem. O rezultatima projekta, koji je službeno počeo lani u srpnju i završava se 20. rujna, na konferenciji u Circolu govorili su i voditeljica Dnevnog centra Doris Ivanković, voditeljica Kluba podrške za nezaposlene Lana Načinović iz udruge Institut, koordinatorica projekta Vesna Atanasoska te pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić koja je zaključila konferenciju riječima da ne smijemo dozvoliti da ono što je zaživjelo propadne.

Pomoć nezaposlenima i starijima

Gerontološki centar u Vili Trapp na Verudi otvoren je prije godinu dana. Ciljana skupina u okviru projekta bile su nezaposlene osobe koje skrbe o ovisnom članu obitelji, o starijoj osobi, a glavni zadatak je bio proširiti mrežu socijalnih usluga u zajednici za stariju populaciju, da bi nezaposlene osobe mogle uskladiti svoju profesionalnu i obiteljsku ulogu. Deset nezaposlenih uključeno je u edukaciju za zanimanje njegovatelj, a po završetku tečaja šestero od njih zaposleno je u dnevnom centru i u programu pomoći i njege u kući. Još 20 nezaposlenih bilo je uključeno u Klub podrške za zapošljavanje, koji je vodila udruga Institut, a kojih je 10 osoba prošlo i dodatne tečajeve, prema vlastitim afinitetima, od stranih jezika do obuke za turističke vodiče, a čak 15 redovnih u Klubu uspjelo se i zaposliti, većinom u sezoni, ali i na drugim poslovima. Za to vrijeme stariji članovi njihovih obitelji besplatno su koristili usluge pomoći i njege u kući.

- Razvili smo uslugu dnevnog boravka u prostoru koji je upravo za to uređen i opremljen i planiramo ovdje organizirati cjelodnevni boravak s prijevozom za 20-ak starijih osoba koje imaju poteškoća u organizaciji redovnih životnih aktivnosti u svom domu, a takva usluga od velike je pomoći obiteljima koje skrbe o ovisnom članu. Uz socijalnu radnicu - voditeljicu boravka, planiramo rad dviju njegovateljica za čije smo plaće na natječaju Ministarstva socijalne skrbi osigurali novac do konca veljače. Grad Pula i Županija također su osigurali određena sredstva za rad dnevnog boravka i tzv. kluba Senior. Nastavlja raditi i savjetovalište, jer u Gerontološki centar želimo privući sve starije sugrađane kojima ćemo ovdje organizirati zdravstvene tribine i kreativne radionice, najavila je ravnateljica Doma "Štiglić" koji je bio nositelj projekta, a partneri su bili Grad Pula koja je ustupila prostor u Vili Trapp na korištenje bez naknade sljedećih deset godina te Sindikat umirovljenika Hrvatske čije su četiri volonterke darivale 320 radnih sati štićenicima Centra.

U ime partnera i suradnika sudionicima konferencije obratili su se dogradonačelnica Elena Puh Belci, koju je Grubišić-Juhas predstavila idejnim kreatorom gerontološkog centra u Puli, zatim Vlado Buršić i Zorica Drandić iz SUH-a, Tanja Lorencin Matić, voditeljica pulskog ureda Zavoda za zapošljavanje, te Marica Vidak Konjević, socijalna radnica iz nadležnog gradskog odjela. Dom "Štiglić", pojasnila je Grubišić-Juhas, županijska je ustanova, a Grad Pula nema svoje ustanove koja institucionalno skrbi o starijim i nemoćnim osobama, ali financijski podupire širenje mreže usluga koje naši zaposlenici organiziraju i provode. Zato je ponekad teško uskladiti provedbu i financiranje pojedinih aktivnosti, naglasila je Grubišić-Juhas te pozvala sve na nastavak suradnje.

Tiskan Vodič za starije

- Na projektu je bilo zaposleno deset osoba, čime je također dan doprinos smanjenju nezaposlenosti u gradu. Radili su direktno na pružanju usluga i u administraciji. Kroz savjetovalište, koje je radilo dva puta tjedno, prošlo je 95 osoba koje su dobile informacije o uslugama skrbi za starije u našem gradu. Prvi put u Puli pokušali smo umrežiti sve ustanove, udruge, pojedince, volontere koji pružaju usluge starijim i nemoćnim osobama. Rezultat toga je tiskani Vodič za starije građane Pule, rečeno je na konferenciji.

Vrijednost projekta 1,4 milijuna kuna

Projektu Gerontološkog centra Vila Trapp prije godinu dana na natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih dodijeljeno je bespovratnih 1,312 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost je projekta nešto iznad 1,4 milijuna kuna, a proveden je u okviru Operativnog plana "Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013." - Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici, 3. faza.

U petak tribina o autogenom treningu

Zadnja zdravstvena tribina u sklopu projekta bit će održana u petak, 9. rujna, od 10 sati u Gerontološkom centru u Vili Trapp na Verudi. Edvin Buršić govorit će o autogenom treningu, a pozvani su svi, posebno stariji Puljani. Ulaz je slobodan. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter