Dnevni boravak na Verudi za starije Puljane

(D. P.)
(D. P.)

Provedbom projekta Gerontološkog centra Vila Trapp u Puli uspješno je objedinjena skrb o dvije kategorije stanovništva, o nezaposlenim mlađim osobama i starijim sugrađanima. Dok su se nezaposlene osobe, birane na javnom natječaju, dodatno obrazovale za njegovatelje, stariji članovi njihovih obitelji bili su zbrinuti u Dnevnom boravku Gerontološkog centra. Za sve starije sugrađane i one koji o njima skrbe tu su se održavale i kreativne radionice i zdravstvene tribine, radilo je i savjetovalište, a tako će biti i ubuduće. Rezultat projekta je i objavljen Vodič kroz sva prava i usluge koje stariji i nemoćni Puljani mogu ostvariti u različitim ustanovama i udrugama u gradu.

Projekt koji se bliži svom kraju novinarima je danas predstavljen u Komunalnoj palači, gdje je pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci najavila završnu konferenciju u ponedjeljak od 10 sati u sjedištu Zajednice Talijana.

- Ovakvi oblici izvaninstitucionalne skrbi o starijim sugrađanima nadoknađuju nedovoljne kapacitete socijalnih ustanova, što je neophodno s obzirom na starenje populacije - ove godine stariji od 65 godina čine gotovo 16 posto stanovništva Hrvatske, a 1991. godine ih je bilo devet posto, naglasila je Puh Belci. Europski su projekti, veli ona, inkubatori dobrih ideja koje potom treba nastaviti razvijati.

Dom za starije osobe "Alfredo Štiglić" je nositelj projekta, a partneri su im bili Grad Pula, koja je ustupila prostor u Vili Trapp na korištenje bez naknade sljedećih deset godina, te Sindikat umirovljenika Hrvatske. (D. PALIBRK)

 


Podijeli: Facebook Twiter