Dnevne novine prevelik teret za EDIT

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O problemima u radu talijanske izdavacke kuce EDIT, o cemu posljednjih dana izvješcuju mediji, razgovarali smo sa saborskim zastupnikom talijanske nacionalne manjine dr. Furiom Radinom. Radina su za dogadanja oko EDIT-a na konferenciji za novinare u utorak prozvali opozicijski vijecnici iz "Unione per la Comunita" Skupštine Talijanske unije.

- Što se zbiva s EDIT-om i zašto je ponovno u problemima?


- EDIT je novinska kuca koja u svom sastavu ima jedne dnevne novine i pitanje je zašto je u novcanim gubicima. Odgovor je jednostavan - upravo zato jer ima dnevne novine, koje koštaju - ali i zbog toga jer su racunali na neki novac koji nije stigao, ali je unaprijed potrošen. Rijec je o tristo tisuca eura. Kad pogledate koliko novca EDIT prima za publikacije, jasno je da nije rijec o prevelikom iznosu. Hrvatska država daje dotaciju od sedam milijuna kuna godišnje. Prije no što sam potpisao sporazum s Vladom, 2003. godine, EDIT je dobivao tri milijuna kuna od Vlade. Osim toga, dobio je još milijun i pol eura izvanredno od Hrvatske. Ne smijemo zaboraviti da EDIT dobiva sredstva od slovenske i talijanske države, iako najviše prima od Hrvatske. Zahvaljujuci tome glavni proizvod EDIT-a, La Voce del Popolo, postao je kvalitetna i dobro napravljena novina, u koloru i s puno sadržaja. Nakon što smo EDIT sanirali novcem hrvatske i talijanske vlade jedina manjinska dnevna novina u Hrvatskoj i u regiji postala je znatno kvalitetnija.

- Ali i preskupa?


- Unaprijed je potrošen novac koji je trebao stici iz posebnog fonda za tisak Talijana u svijetu. Novac nije stigao zbog problema i skandala s drugim talijanskim novinama u svijetu, što nije krivica EDIT-a. Dakle, zbog toga su u gubicima, koji su ozbiljni, ali nisu katastrofalni. Sad cemo napraviti dvije stvari. Prvo, pronaci cemo novac za sanaciju i, drugo, porazgovarati o odgovornosti za zateceno stanje.

- Tko je za to odgovoran?


- O tome ne želim preko medija, to cemo riješiti unutar Talijanske unije i EDIT-a. Ne želimo raspravu preko medija i zbog toga što je EDIT trebao na humani nacin smanjiti broj zaposlenih za deset posto, no danas imamo povecani broj zaposlenih i to je problem. Drugi problem je što Talijanska unija nije bila pravovremeno obaviještena o nastalom dugu. Obaviješteni smo tek kad smo vidjeli financijske rezultate za 2009.

- Problemi u EDIT-u postali su dio medijskih prica o lošem stanju u novinskom nakladništvu.


- Da, o tome ne piše samo Glas Istre, nego i Corriere della Sera i Il Piccolo. Treba stati u obranu novina i mi cemo stati u obranu. Ne želimo vidjeti sadašnji crno-bijeli La Voce, koji nije privlacan medijski proizvod. Doduše, i druge novine su u lošoj situaciji. Vrijeme je koje nosi probleme, ali to ne znaci da ne treba razgovarati o odgovornosti.

- Slucaj se prenio i u prijepore unutar Talijanske unije?


- Oporba koju imamo koristi tu stvar kao monetu za potkusurivanje. Kad bih ja bio oporba, imao bih sasvim drugaciju strategiju. Ali, svatko prema svojim sposobnostima.


Podijeli: Facebook Twiter