Dylan medu nagradenima medaljom slobode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki predsjednik Barack Obama u utorak je na svecanosti u Bijeloj kuci ururcio Bobu Dylanu najviše americko civilno odlikovanje - Predsjednicku medalju slobode.

"Danas svi, od Brucea Springsteena do U2, puno duguju upravo Bobu", rekao je Obama na svecanosti urucujuci priznanje 70-godišnjem glazbeniku koji je na sceni punih 50 godina. "Nema takvoga velikana u povijesti americke glazbe", kazao je americki predsjednik.

"I nakon svih ovih godina, on je još uvijek u potrazi za dobrim zvukom, za istinom... Moram iskreno kazati da sam njegov veliki obožavatelj", rekao je Obama, roden 1961., godinu dana prije nego što je izašao prvi Dylanov album.

"Ono što me osobito veseli, kada su u pitanju ovakve svecanosti, je da sam medu osobama koje su moji istinski osobni junaci i znam kakav su utjecaj imali na moj život", rekao je Obama, osobito istaknuvši spisateljicu Toni Morrison.

Nagradu su u prošlosti dobili Majka Tereza te znanstvenik Stephen Hawking, a osim Dylana Predsjednicku medalju slobode ove godine dobiva još 12 laureata. Medu njima su americka spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1993. Toni Morrison, bivša americka državna tajnica Madeleine Albright, bivši astronaut i americki senator John Glenn, a predsjedniku Izraela Shimonu Peresu priznanje ce biti uruceno iduci mjesec. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter