D.Kosor:Tražit ću pisana pravila za odnos s Bandićem


Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) u srijedu je rekao da će, ukoliko bude donesena odluka o puštanju iz istražnog zatvora zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, tražiti pisana pravila vezana za njihovo međusobno funkcioniranje i komuniciranje.

"Mislim da je dosta neozbiljno da se preko medija šalju poruke kako bi nešto trebalo funkcionirati, no Gradska skupština nema mehanizme da bi kontrolirala bilo koga, a posebno da kontrolira gradonačelnika koji je direktno izabran od građana. Gradska skupština kontrolira odluke koje donosi sama Skupština, a pravosudna tijela će raditi druge poslove. Mislim da je to najpoštenije i da je to tako prema zakonu, a to ćemo čuti danas ili ovih dana", rekao je Kosor novinarima u Gradskoj skupštini nakon predstavljanja urbanističko-arhitektonskog rješenja za Hrvatski atletsko-nogometni centar Svetice.

Upitan je li mu tko rekao išta u vezi komunikacije s gradonačelnikom Bandićem, jer prema nekim tumačenjima neće moći razgovarati o temama koje se tiču grada, Kosor je odgovorio da nikakvih kontakata nije bilo. "Moraju se prvo donijeti odluke u pravosudnim tijelima, a nakon toga se trebaju dati pisane upute", poručio je Kosor.

Novinari su i potpredsjednika Gradske skupštine i predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića pitali kako on komentira moguće puštanje Bandića iz istražnog zatvora, na što je odgovorio kako misli da je neozbiljno od bilo koga da komentira sudske postupke.

Upitan kako komentira to što nitko iz Gradske skupštine ne zna hoće li moći komunicirati s Bandićem, o čemu će moći komunicirati, kakvi će biti uvjeti i tko će ga kontrolirati, Bernardić je istaknuo da ne komentira sudske postupke. Novinare je uputio da ta pitanja upute skupštinskoj većini, jer SDP kao opozicija "jasno artikulira svoje stavove na Gradskoj skupštini".

"A da li Grad Zagreb može funkcionirati to ćete morati pitati zamjenicu gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine odnosno skupštinsku većinu", istaknuo je Bernardić.

Na pitanje bi li s Bandićem, ako izađe iz istražnog zatvora, na ulici bio spreman komunicirati o stvarima vezanim za Grad ili bi pričekao "neku obavijest", Bernardić je rekao da bi se s Bandićem "ugodno pozdravio". "Da ga sretnem na ulici ugodno bih ga pozdravio, ali o gradu definitivno ne bi pričali", poručio je Bernardić. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter