Djevojka sa zlatnim naušnicama i prstenom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva zlatna privjeska, koja su bila dijelovi naušnica i zlatni prsten s elipsoidnom glavom unutar koje je umetnut poludragi plavi kamen ahat s urezanim prikazom raka najvrjedniji su nalazi pronadeni u zaštitnom arheološkom istraživanju u Sv. Ivanu Kornetskom u uvali Kocišce u režiji Muzeja grada Umaga. Zlato se rijetko pronalazi kao prilog u grobovima.

Prilikom izvodenja gradevinskih radova uz restoran Zlatna vala, u vlasništvu obitelji Peroš, otkriven je rimski grob, cime je potvrdena pretpostavka o postojanju vece rimske akropole na tom podrucju, objavile su jucer na konferenciji za novinare voditeljice istraživanja, diplomirane arheologinje Biljana Petrovic Markežic i Branka Miloševic. Uz zlatni nakit, medu grobnim prilozima nadene su po tri keramicke šalice i svjetiljke s reljefno prikazanim pecatom majstora radionice (Fortis, Aprio/F, Optati), te još tri staklena balzamarija. Uz njih su bile položene dvije broncane kovanice iz vremena Dominicijana (81.-96. poslije Krista) i Hadrijana (117.-138. poslije Krista), broncano posrebreno ogledalo, ali i željezni kljucic, broncana drška i malena broncana kutijica s vidljivim zakovicama po rubovima. Sve to svrstalo je ovaj rimski grob medu bogatije grobove pronadene na tlu Istre.

Grob je pripadao mladoj ženi u dobi izmedu 15 i 30 godina koja je, sudeci po bogatstvu nalaza, imala visok socijalni i gospodarski status. Sahranjena je s vrijednim predmetima koje je za života koristila i kojima se ukrašavala.

Istraživanje je znacajno jer je potvrdeno postojanje nekropole iz drugog stoljeca naše ere i lokalni naziv ovog podrucja Cimiter. Zahvaljujuci nalazima poznatija je graditeljska i kulturološka tradicija (pokapanje - pored inhumacije i incineracije), te ritualna praksa tog doba.

Svi ce nalazi biti predstavljeni javnosti na izložbi pod nazivom "Djevojka sa zlatnim nakitom" koja ce se otvoriti 3. kolovoza u sklopu medunarodnog festivala antike Sepomaia Viva na Trgu sv. Martina u sjedištu muzeja.


Podijeli: Facebook Twiter