Djevojčica ostala uz stradalu mačku do dolaska veterinara

Djevojčica je pozvala veterinara
Djevojčica je pozvala veterinara

Šetala sam psa i uočila da na asfaltu hropće lijepi njegovani mačak. Kada sam bolje pogledala vidjela sam lokvu krvi, a jadničak se nije micao. Nisam dvojila niti trenutka. Psa sam odvela kući i pojurila nazad pritom pozvavši veterinara da pomogne unesrećenoj životinji, ispričala nam je djevojčica suznih očiju koja je gotovo 40 minuta čekala dolazak veterinara koji je obećao da će pomoći, iako po viđenom životinji nije bilo spasa.

Zbilo se to na cesti porečke Peškere tik uz more uz šetnicu gdje prolazi mnoštvo ljudi prema gradu. Ozljede mačke su bile preteške - smrskana glava u predjelu njuške, izbijenih očiju i zubi, te vjerojatno unutarnjih organa ukazivalo je na neminovno. Prolaznici koji su vidjeli taj prizor reagirali su različito. Neki su odvraćali pogled, drugi pak htjeli mačku kamenom uskratiti muke, a neki samo komentirali kako ima svakakvih vozača i da bi takve «divljake» koji luduju gradskim cestama trebalo drastičnije kažnjavati.

Veterinar je na koncu preuzeo nastradalu životinju. Djevojčica koja je bila uz mačka tek je tada otišla svojim putem, a mi se pitamo što bi netko drugi učinio da udari nečijeg kućnog ljubimca.

Za pregažene mačke treba nazvati komunalnog redara ili 112

Nije rijetkost da u najprometnijoj pazinskoj ulici koja nosi ime Matka Brajše Rašana, a dijeli centar grada od kvarta Dršćevka, automobil u naletu udari mačku koja pretrčava cestu. Ako sam vozač koji je pregazio mačku odmah ne ukloni lešinu zakonom velikih brojeva što više vremena protekne to je veća vjerojatnost da će od lešine na cesti tijekom vremena ostati tek grozan prizor na asfaltu.

Komunalni red

Recimo da će od 50 vozila koje prođu, htio ne htio, jedan preći barem dijelom preko lešine. Baš smo tako neku večer uočili jednu stradalu mačku u Rašanovoj ulici koju smo, dok nije bilo vozila na prometnici, uklonili kartonom pokraj ceste. Međutim zanimalo nas je kome se obratiti da je ukloni? Najlakše bi bilo baciti je u kontejner, ali to baš nije prema pravilima (nije dozvoljeno bacati lešine u kontejnere prema gradskoj odluci o komunalnom redu), a možda bi se i njeni vlasnici naljutili zbog nedostatka pijeteta. Premda baš ostavljanje lešine na prometnici ukazuje na izjednačavanje živih bića s predmetima.

Od jedinog gradskog komunalnog redara Mladena Pilata saznajemo da se tijekom dana (tijekom radnog vremena) u slučajevima uginulih životinja nazove njega 635-102, a ako se radi o noćnim satima najbolje policiju ili županijski centar 112 koji zatim angažiraju dežurnog veterinara. Informaciju o približnom broju mačaka koje bivaju pregažene na gradskim prometnicama nemaju, već se obično prijavljuju naleti vozila na divlje životinje.

Novčana kazna

Tijekom ove godine, u nešto više od mjesec dana zabilježena su već tri naleta vozila na srne koje zbrinjava Veterinarska stanica iz Pule.

Također saznajemo da komunalni redar ima velikog posla s psima lutalicama, najčešće se radi o onima koje su vlasnici napustili. Svake se godine tako prosječno zbrine deset pasa lutalica na području grada Pazina.

Komunalni otpad odlaže se u posude za otpad. Proizvođači otpada ne smiju u posude za komunalni otpad odlagati žeravicu, vrući pepeo, tekućinu i uginule životinje ni glomazni otpad. Predviđena kazna može iznositi tisuću kuna. (I. GRGAT, A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter