Djevojcica nakon toplinskog udara ne prepoznaje svoje roditelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šestogodišnja Poljakinja koja je u subotu doživjela toplinski udar izvan je životne opasnosti, ali posljedice nepažnje njezinih roditelja, prema sadašnjim prognozama lijecnika, pratit ce je cijeli život. Djevojcici je, naime, teško oštecen mali mozak zbog cega ce najvjerojatnije u životu imati poteškoca s motorikom i biti ovisna u tudoj pomoci.

Kako doznajemo od predstojnika Klinike za pedijatriju u Klinickom bolnickom centru Rijeka prof. dr. Igora Prpica pretrage su pokazale najvece stradanje malog mozga, dok su ostale vitalne funkcije uglavnom dobre. Drugim rijecima, djevojcici je tlak stabiliziran i uredan kao i puls te diše spontano, no iako je pri svijesti, ne prepoznaje ni svoje roditelje i potpuno je dezorijentirana. Toplinske ozljede ovakvog stupnja, kako dodaje Prpic, nikad dosad nisu zabilježene na Kantridi.

– Da se kojim slucajem ovako nešto dogodilo odrasloj osobi teško da bi preživjela. Kod djeteta svi su organi zdravi i vracene su im normalne funkcije, osim mozga cije se oštecenje u ovom trenutku cini nepovratno, kaže Prpic. Prema njegovim rijecima, u ovom je slucaju došlo do multiorganskog oštecenja pa je u terapiji primjenjeno lijecenje simptoma pri cemu je svaki organ dobivao zasebnu terapiju.

Djevojcica je vec sad spremna za prijevoz u Poljsku pa se njezino otpuštanje iz rijeckog KBC-a ocekuje kroz koji dan.

Roditelji stradale djevojcice vecinu vremena provode na Odjelu intenzivne njege gdje se lijeci njihovo dijete. Osoblje se s njima teško sporazumijeva s obzirom da govore samo poljski zbog cega je preko poljske ambasade morala biti angažirana i prevoditeljica kako bi roditelji napokon shvatili u koje su stanje doveli vlastito dijete.

Kako neslužbeno doznajemo, roditelji u prvi mah uopce nisu bili svjesni razmjera i posljedica vlastitog nemara. Majka djevojcice vecinu vremena provodi na balkonu Odjela intenzivne njege na Kantridi telefonirajuci, a podršku roditeljima, kako smo se uspjeli uvjeriti, daju i prijatelji u cijem su društvu ocito i došli na ljetovanje. Nitko od njih nije raspoložen za komuniciranje s novinarima.

Naša novinarska ekipa pokušala je stupiti u kontakt s ocem djevojcice koji je pak na lošem engleskom od nas zatražio da odemo. "One problem" (jedan problem), kazao je pokazujuci na bolnicki odjel na kojem mu je smještena kci i potom pokazujuci u našem smjeru dodao je: "You – two problem!", aludirajuci da smo mu mi drugi problem.


Podijeli: Facebook Twiter