Djelo Girardi - Jurkić nadživjet će memoriju nas smrtnika

Mirko Jurkić, suprug pokojne Vesne Girardi - Jurkić, primio nagradu za njen rukopis "Antička baština Istre" (Z. ANGELESKI)
Mirko Jurkić, suprug pokojne Vesne Girardi - Jurkić, primio nagradu za njen rukopis "Antička baština Istre" (Z. ANGELESKI)

"Rakalj je mitsko mjesto. Rakalj je za mene spoj pučke kulture i učene kulture. Između njih ne postoje stroge određene granice, već je sve to u prožimanju. Mate Balota dokazuje da je Mijo Mirković, kao što Mijo Mirković dokazuje da je Mate Balota. Tu preko kanala rođen je Matija Vlačić Ilirik, a o ovom velikanu europske misli kasnije je s puno strasti pisao Mijo Mirković, osjećajući ga kao svoga. Jedna takva knjiga koja dolazi iz učene kulture, a rezultat je iznimnog rada i angažmana, jest ova Vesne Girardi - Jurkić. Duboko sam uvjeren da će njeno djelo nadživjeti memoriju nas smrtnika, kazao je povjesničar, profesor emeritus Miroslav Bertoša preksinoć ispred rodne kuće Mate Balote u Raklju, gdje je na 40. Susretima na dragom kamenu nagrada za rukopis posthumno dodijeljena Vesni Girardi - Jurkić za zbornik njenih radova "Antička baština Istre".

Objava knjige do konca godine

Tako je odlučio žiri koji su činili Branko Čegec, Miroslav Bertoša i Robert Matijašić, a knjiga će biti tiskana, kako je rečeno preksinoć, do konca ove godine.

- Znanstveni rad Vesne Girardi - Jurkić ne svodi se na puko iskapanje artefakata već na multidisciplinarno istraživanje materijalne, ali i duhovne kulture, naglasio je Bertoša.

Njena knjiga "Antička batina Istre" bit će peto izdanje nagrađenih rukopisa te prvo znanstveno djelo nakon četiri nagrađene zbirke čakavske poezije - "Stablima pada sjena" Antuna Milovana, "Uozlji d.o.o." Nade Galant, "Žluk besid"  Ivana Ivice Pilata i Tomislava Milohanića te "Arionova vrata" Lilijane Domić.

Balotini stihovi i pjesma

- Često smo govorili stihove ovdje, ispred rodne kuće barda čakavske poezije, prisjetila se ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović, da bi u nastavku recitirala stihove Balotine pjesme "Pramaliće".

Bruno Krajcar, pak, nadahnuto je za klavijaturama otpjevao uglazbljene Balotine pjesme "Dragi kamen", po kojoj manifestacija nosi ime, "Pozdrav unima doma", "Koza", "Kalavojna", a posebno je sugestivna bila izvedbe tužne "Na Rečini", Balotine pjesme iz 1933. godine. Pjevači KUD-a "Mate Balota" zapjevali su "Oj, Rakljanko". Okupljene je u ime župana Valtera Flega pozdravio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. (Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter