Djelatnik osiguranja za Sanadera "sklanjao" umjetnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čuvar bivšeg premijera Ive Sanadera Vjekoslav Mikuljan posvjedočio je na suđenju u slučaju "Fimi-media" da je za nekad najmoćnijeg hrvatskog političara luksuznim obiteljskim medcedesom S klase sklonio nekoliko umjetničkih slika na imanje bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića.

Za mercedes je Mikuljan kazao da je bio Sanaderov automobil, iako ga nikada nije prijavio kao dio svoje imovine. Tim je automobilom na Fiolićevo imanje u Maloj Mlaki na Sanaderov zahtjev prevezao ukupno pet slika u vrijeme kada je bivšem premijeru prijetilo plijenjenje imovine zbog optužbi za korupciju.

Mikuljan se prisjetio i da je u podrumskoj prostoriji Sanaderove kuće u Kozarčevoj ulici jednom prilikom vidio tridesetak skrivenih umjetnina, a kazao je i da je Sanader u više navrata slike dobivao na poklon kao premijer i predsjednik HDZ-a.

Na suđenju za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, čime se po tvrdnjama tužiteljstva punio HDZ-ov "crni fond", svjedočila je i bivša pomoćnica ravnatelja Carinske uprave Vesna Kadić Komadina. Potvrdila je da su u carinu u vrijeme dok je ravnatelj bio optuženi bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić dolazili mnogi čelnici državnih tvrtki, ali i estradne zvijezde poput Miše Kovača.

Tužiteljstvo tvrdi da su se novcem iz crnog stranačkog fonda, među ostalim, plaćali i nastupi glazbenika na HDZ-ovim predizbornim skupovima.

Suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se u ponedjeljak ispitivanjem prvih svjedoka obrane, a na klupu za svjedoke prvi bi trebao sjesti bivši predsjednik Sabora Luka Bebić te nakon njega i HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović.

Osim Sanaderu, Barišiću i njihovoj bivšoj stranci, za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Nevenke Jurak sudi se i bivšoj HDZ-ovoj blagajnici Branki Pavošević te Sanaderovom glasnogovorniku Ratku Mačeku.

Svi osim bivšeg premijera i njegova glasnogovornika priznali su krivnju, dok oni pak tvrde da su žrtve montiranog procesa. Odvjetnici HDZ brane tvrdnjom da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter