Djelatnici ZJZ-a uništavaju ličinke komaraca

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Osim što je iza nas iznimno topla zima, temperature su sve više i vrtovi se sve više zalijevaju, dakle sve pogoduje brojnosti najpoznatijeg i najdosadnijeg ljetnog insekta - komarca. Voditelj odsjeka za dezinsekciju, dezinfekciju i deratizaciju pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije Nediljko Landeka, kaže da se u sklopu programa mjera deratizacije i dezinsekcije tretiraju i legla komaraca.

- Legla su tretirana već dva puta tijekom travnja i svibnja te je ovih dana otpočeo novi ciklus obilaska legla i uništavanja ličinki komaraca ukoliko se zamijete.

Kako je u određenim dijelovima grada već došlo i do povećane brojnosti odraslih oblika komaraca odradili smo i parcijalnu obradu zamagljivanja pojedinih žarišta za koje je utvrđena visoka brojnost komaraca na temelju monitoringa na terenu ili učestalih poziva građana. Radi se o mjestima koja su uglavnom i ranijih godina bila problematična po pitanju komaraca: neki dijelovi Dolinke, Monte Magno, područja uz kanal Pragrande, neki dijelovi Kaštanjera i Štinjana, kao i područje Kolodvorske ulice i nekih dijelova Verude, ističe Landeka.

Sugrađani mogu doprinijeti smanjenju broja komaraca tako da u svojim dvorištima, vrtovima i ostalim površinama koje koriste, ne ostavljaju posude s vodom, jer je svaka takva posuda potencijalno leglo komaraca u uvjetima pogodne temperature. Valja redovito prazniti posude s vodom, prekrivati one posude koje primjerice služe za zalijevanje vrtova ili njiva jer se time uvelike smanjuje razvoj ličinki.

Dovoljna je tek mala količine vode da se iz toga razvije puno komaraca.

- Kako bi situaciju po pitanju komaraca držali pod kontrolom, molimo građane za pomoć u otkrivanju i uništavanju legla komaraca. Budući da se veliki broj legla može nalaziti na zatvorenim i nedostupnim površinama u privatnom vlasništvu, ukoliko se primijeti povećana brojnost komaraca i legla koja nije moguće sanirati na jednostavan način - primjerice prolijevanjem vode iz posuda s vodom, zatvaranjem posuda ili zatrpavanjem otvorenih vodenih površina, građani se mogu obratiti u Zavod za javno zdravstvo pozivom na telefonski broj 529-033, mogu zatražiti pomoć djelatnika Zavoda i dogovoriti vrijeme za obavljanje tretmana legla insekticidima-larvicidima.

Na taj će se način legla sanirati, a prema potrebi provest će se i zamagljivanje tog područja. Na ovaj se način može znatno olakšati problem s komarcima za vlasnike tih, ali i susjednih površina, pojasnio je Landeka. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter