Djelatnici Pula parkinga štite se kamerama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog ucestalih napada na djelatnike Pula parkinga unatrag mjesec dana postavljene su dvije kamere na vozilo pauka te jedna koju nosi djelatnik na sebi. I dok kamere na pauku snimaju cijelo vrijeme ono što se dogada na cesti, kamera na djelatniku pali se po potrebi.

- Kamere su vrhunske, u HD kvaliteti što znaci da imaju najbolju rezoluciju i jacih od toga za sada nema na tržištu. Dakle, one u pauku snimaju stalno, djelatnici nemaju mogucnost premotavati niti brisati, vec sve što se dogodi biva evidentirano. Kada se vrate u sjedište tvrtke, sve se prebacuje u kompjuter i potom pohranjuje na CD, rekao nam je Boris Agatic, voditelj za reklamacije i ovrhe u Pula parkingu.

Manje nasrtaja i vrijedanja

- Sada mogu reci da su nam sva podrucja parkirališta u sustavu naplate pokrivena videonadzorom, a upravo zbog ucestalih problema koji nastaju pri dizanju nepropisno parkiranih vozila, odnosno prilikom naplate ili rješavanja kazni, zbog prijetnji osoblju Pula parkinga bilo da se radi o vozacima ili službenicama na blagajni, bili smo primorani uvesti videonadzor i na cijeloj lokaciji našeg središta na adresi Prilaz kralja Salamona uz snimanje zvuka. Takoder, od 1. kolovoza videonadzor je uveden i u vozila te na djelatnike, pojasnio je direktor Branislav Bojanic.

Na upit kako su to prihvatili djelatnici, direktor kaže da je i njima znatno lakše raditi jer ima puno manje nasrtaja i vrijedanja na terenu, odnosno sve prestaje paljenjem kamere.

- Iako kamere imaju mogucnost snimati 24 sata u komadu, djelatnici ih pale sami, kada uoce da bi moglo biti problema. Sve potom prebacujemo u kompjuter i pohranjujemo pod napomenom pauk te to predstavlja svojevrsnu dokumentaciju za arhivu o tome kako je prošla koja smjena. Mislim da smo jedini u Hrvatskoj koji to radimo, iako neki gradovi koriste kameru u vozilu, ali ne i na djelatniku, pojasnio je Bojanic.

- Mi razumijemo gradane i njihov gnjev, ali i oni moraju razumjeti nas jer je to samo posao, ništa osobno, ustvrdio je Bojanic.

Problem su bahati ljudi

Njegove je rijeci potvrdio i Dubravko Kolec, voditelj pauka i transporta u Pula parkingu. Kaže da su kamere napravile cudo, otkad su uvedene nisu imali niti jednu incidentnu situaciju, odnosno niti jedan snimak da ih netko vrijeda, kao ni žalbu djelatnika.

- Dogodilo se, primjerice, da je jedan vozac, iznerviran zbog dizanja vozila paukom, krenuo psovkama na djelatnika, ali cim je vidio da je djelatnik iskoracio unatrag i pritom upalio kameru koju je nosio na sebi, odmah se povukao, ispricao i smirio, kaže Kolec.

Prve pravomocne presude zbog napada na djelatnike

Ovih su dana stigle prve dvije pravomocne presude zbog nekoliko slucaja nasrtaja na djelatnike Pula parkinga. Sve presude idu u korist djelatnika, a protiv nasilnika. Radi se o slucaju gdje je jedna osoba osudena na šest mjeseci, uvjetno na godinu dana zbog kaznenog djela protiv slobode i prava covjeka, a zapravo se radi o prijetnji i omalovažavanju blagajnice koja je trebala naplatiti dizanje nepropisno parkiranog vozila.

U drugom slucaju osoba je takoder napala verbalno, ali i fizicki djelatnika Pula parkinga zbog toga što je "pauk" njegovoj supruzi dignuo vozilo. Takoder je kažnjen na šest mjeseci, s rokom provjeravanja u trajanju od godine dana.Na sudu je u tijeku još pet, šest takvih sudskih tužbi.


Podijeli: Facebook Twiter