Djelatnici na terenu obavit će tretmane larvicidima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Objavljeni tekst o komarcima i tome kako ih zapravo ljudi sami "uzgajaju" na svojim okućnicama potaknuo je brojne čitatelje da nas nazovu i upitaju kako mogu dobiti tablete kojima se ubijaju larve komaraca u vodi. Podsjetimo u obilasku terena s djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo - Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju, uvidjeli smo da mnogi mještani na svojim okućnicama skupljaju vodu za zalijevanje ili pak imaju otvorene posude u kojima se skuplja voda stajaćica, a potrebno je samo "dva prsta" vode koja stoji dulje od sedam dana da bi ona postala pravo leglo komaraca koji će napastovati cijelo susjedstvo.

Obilazak terena

Kako nam je pojasnio dr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, samo dijeljenje tableta mještanima nije baš primjereno već bi ih trebali aplicirati djelatnici Zavoda, eventualno dati vlasniku da ih ubaci kroz sanitarne odvode u kanalizacijsku mrežu.

- Stoga bi bilo najbolje da se svi zainteresirani obrate direktno u Zavod na broj 529-033 ili putem mejla [email protected], a mi ćemo izaći na teren te napraviti tretmane tabletama ili nekim drugim prihvatljivim larvicidom (prah ili silikonsko ulje), pojašnjava Landeka i dodaje da to vrijedi za sva naselja u gradu Puli, ali i u Općini Ližnjan (naselja Šišan, Jadreški, Valtura i Muntić), Fažani (Fažana, Šurida i Valbandon), Balama i Rovinju s Rovinjskim Selom i Kukuletovicom.

Inače, opće upute kojih se treba pridržavati kako bi se u neposrednoj blizini smanjila brojnost komaraca jesu slijedeće: potrebno je ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, boce, igračke i druge posude, redovito (svakih četiri do pet dana) prazniti ili zamijeniti vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu, spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom. Tijekom ljeta u vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim, propisno odlagati krupni otpad, održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane.

U Istri 28 vrsta komaraca

Nadalje, potrebno je održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija). Također treba propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima - redovito uklanjati gume koje se ne koriste, prazniti vodu iz guma, gume prekriti nepropusnom folijom te održavati septičke jame na način da ih se drži propisno zatvorene. Zelene površine i vrtove treba uređivati na način da se u njima što manje zadržavaju leteći komarci.

Inače, kako doznajemo od Landeke, u Hrvatskoj su do sada otkrivene 53 vrste komaraca. U Istri je, doznajemo, lani na području Bala otkrivena 28. vrsta - Aedes japanicus. Posljednjih trinaest godina u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac -Aedes albopictus, invazivna vrsta koja se brzo razmnožava i lako osvaja nova područja. Za razliku od većine vrsta na našem području, koje su najaktivnije u predvečer i ranojutarnje sate, tigrasti komarac bode tijekom cijelog dana. Azijski tigrasti komaraca označen je kao potencijalni prijenosnik zaraznih bolesti i napasnik, među kojima i opasnog zika virusa. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter