Djelatnici Grada i javnih poduzeća darivali krv

I djelatnici Plinare odazvali su se akciji
I djelatnici Plinare odazvali su se akciji

Grad Pula se prvi put priključio akciji darivanja krvi koju je danas u Komunalnoj palači organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa. Djelatnici Grada, ali i djelatnici gradskih poduzeća, ali i spasioci iz Medulina i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, darivanjem krvi priključili su se hvalevrijednoj akciji u ljetnim mjeseci u kojima posljedično rastu potrebe za krvlju i krvnim pripravcima. Među prvima krv je donirala dogradonačelnica Elena Puh Belci koja je istaknula kako je cilj akcije senzibiliziranje javnosti o potrebi i važnosti doniranja, posebice u ovim ljetnim mjesecima.

- Ovime smo željeli dati svoj mali doprinos akciji jer Grad Pula nije samo deklarativno priznat kao društveno odgovoran grad, već to svakodnevno dokazujemo nizom akcija poput ove. Akciji darivanja krvi odazvalo se dvadesetak djelatnika Grada, ali je broj darivatelja znatno veći budući da mnogi zaposlenici Grada redovno daruju krv tijekom godine te danas nisu mogli biti sa nama, kazala je Puh Belci.

Predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Jasna Vekić zahvalila je svima na odazivu i poručila kako GDCK u suradnji s riječkim transfuziolozima u kolovozu organizira darivanje krvi dvaput tjedno. Uz uobičajeno četvrtkom, darivatelji će na Odjelu transfuziologije moći darivati krv i srijedom od 9 do 17 sati, s pauzom od 15 do 15.30 sati.

Do 15 sati, kada je akcija završila, ovom se humanom činu odazvalo 44 djelatnika, ali je 28 prihvaćeno za darivanje krvi, 16 muških i 12 ženskih, dok je 16 odbijeno zbog raznih medicinskih razloga. Od 28 koji su prihvaćeni čak 22 su novi darivatelji - 11 muških i 11 žena - koji su krv dali prvi put i time proširili broj dobrovoljnih darivatelja jer će vjerojatno nastaviti redovno davati krv. (G. ROJNIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter