Djelatnice bolnice oslobođene optužbi

(S. M.)
(S. M.)

Eva Čanji (57) i Ksenija Miškulin-Vilotić (50) iz Pule nepravomoćno su oslobođene optužbe za kaznena djela pronevjere novca i krivotvorenje isprava u pulskoj Općoj bolnici od sredine kolovoza do 18. rujna 2009. godine. Prema optužnom prijedlogu, obje su terećene su za pronevjeru 2.772 kune, i to novca 63 pacijenta radiologije.

Naime, optužbe su ih teretile da su u navedeno vrijeme kao administratorice na Odjelu radiologije pulske bolnice iz blagajne neovlašteno uzimale dio novca od naplaćenih učešća korisnika medicinskih usluga. Prema optužbi, Čanji su teretili da je pronevjerila 1.890 kuna od 43 pacijenta, a Miškulin-Vilotić 881 kunu od 20 pacijenata.

U računalni sustav su tada s ciljem prikrivanja manjka novca obavljale storno uplate na način da su upisivale šifre za izvanbolničku hitnu pomoć i infektivne bolesti od kojih se po šifri dijagnoza pacijenti nisu mogli osloboditi od plaćanja, a u pojedinim slučajevima su obavljale storno uplate učešća i bez unosa podataka.

Od braniteljice drugookrivljene Ksenije Miškulin-Vilotić Marije Budimir doznajemo da je to jedina moguća presuda koju je sud mogao donijeti. Čanji i Miškulin-Vilotić su od izbijanja afere do danas svakodnevno obavljale posao u bolnici te nikada nisu suspendirane ili udaljene s radnog mjesta. Nakon presude, iako nepravomoćne obrana je zadovoljna ishodom.

- Ovo je jedan od predmeta u kojem nikada nije niti trebalo doći do optužnog prijedloga, a kamoli do suđenja jer nikada nije postojala niti osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela koje im se stavlja na teret. Moja klijentica je zadovoljna presudom jer je konačno ispravljena nepravda koja joj je pričinjena neosnovanim pokretanjem i vođenjem kaznenog postupka, kaže nam Budimir. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter