Djecu treba školovati, a frižideri prazni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko stotina radnika Uljanika odazvalo se u utorak akciji obustave rada na sat vremena, koja se u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske održala u mnogim hrvatskim tvrtkama i ustanovama.

Tijekom jednosatnog štrajka solidarnosti, kojem se prikljucio i Sindikat Istre i Kvarnera, Uljanikovci, radnici povezanih društava i kooperanti iskazali su svoju podršku svima koji su nezaposleni ili rade, a ne primaju placu, štrajkaju ili se na druge nacine bore za svoja prava.

- Gomilaju nam se neplaceni racuni, banke krešu dozvoljene minuse, krediti nam stižu na naplatu. Treba djecu školovati, frižideri su nam prazni, egzistencija postaje upitna. Sve smo rezerve vec odavno potrošili. Pitaju nas kako uspijevamo živjeti bez novaca - postali smo umjetnici u preživljavanju ... Moramo izaci na ulicu da bismo obranili svoj rad i živjeli od svoga rada, kazao je u dirljivom govoru sindikalni povjerenik Uljanik TESU-a Zoran Krivokapic.

Damir Kauzlaric iz Sindikata metalaca porucio je da su najveci promašaji Uljanikove privatizacijske formule upravo TESU i Alatnica, nekada elitni pogoni koji su protiv svoje volje izdvojeni iz pulskog brodogradilišta.



?ino Šverko, glavni povjerenik Sindikata metalaca za Uljanik pozvao je Vladu da najzad potpiše sporazum s upravom Uljanika o izvlaštenju pomorskog dobra kako bi Tesu dobio sredstva za deblokadu racuna i nastavak poslovanja. Izrazio je nezadovoljstvo nedovoljnim brojem okupljenih radnika na prosvjednom skupu.

Iako je prema uputama SSSH-a protestna akcija trebala biti organizirana od podne do 13 sati, u Uljaniku je trajala od 10.30 do 11.30, ukljucujuci vrijeme marende, radi što manjeg ometanja radnog procesa. No, upravo je to bio jedan od razloga slabijem odazivu radnika i prilicno mlakom prosvjedu.

- Neki se boje otkaza, pa nisu došli, a neki radnici su radije ostali marendati. No, ako sada ne pokažemo jedinstvo marendat cemo svi, ali kod kuce, komentirao je jedan kooperant Uljanika.

Osim u Uljaniku, prosvjedna akcija organizirana je u brojnim drugim tvrtkama, izmedu ostalog u Tehnomontu, Istra cementu i komunalnim poduzecima i to vecinom za vrijeme pauze za marendu.


Podijeli: Facebook Twiter