Djecu cemo poducavati za život, ne za ocjenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic najavio je u ponedjeljak na otvaranju strucnog skupa za ravnatelje osnovnih škola koji se održava u Vodicama reformu obrazovnog sustava.

Škola je rigidna i zakržljala, smatra Jovanovic i dodaje da je potrebno uvesti promjene u ono što se uci i nacin na koji se uci, odnosno "da djeca razmišljaju i uce za život, a ne za ocjenu".

Kazao je da ce se vec od prvog razreda osnovnih škola uvesti informatika, zdravstveni i gradanski odgoj, a kao jedan od ciljeva postavio je i smanjenje stope nezaposlenosti mladih.

- Hrvatska ima 35 posto nezaposlenih mladih osoba. Škole i fakulteti moraju proizvoditi strucnjake za tržište rada, a ne za zavode za zapošljavanje, rekao je Jovanovic, iznijevši da su vec formirane strucne grupe koje pripremaju izmjene i dopune zakona u svim segmentima, a s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti radi se i na kreiranju strategije obrazovanja.

Na skupu se okupilo oko 650 ravnatelja osnovnih škola iz cijele Hrvatske ciji ce se nacin izbora takoder mijenjati. Ministar je porucio da ce uvesti licenciranje ravnatelja kao novi nacin izbora da bi se njihov rad vrednovao po objektivnim kriterijima.


Podijeli: Facebook Twiter