Dječji tjedan u Puli i Buzetu

Na pedijatriji su nastupali učenici škole Vidikovac
Na pedijatriji su nastupali učenici škole Vidikovac

U povodu Dječjeg tjedna, a u okviru programa Saveza Društava naša djeca Hrvatske "Za osmijeh djeteta u bolnici", dječji odjel pulske bolnice posjetili su danas predstavnici pulskog Društva naša djeca (DND) i Grada Pule te Istarske županije. Bolesnim mališanima pritom su darivali didaktički materijal za igraonicu na dječjem odjelu te voće. Program s recitacijama i pjesmom izveli su učenici 3a, 3b i 3d razreda Osnovne škole Vidikovac.

Kako je navela Ileana Zahtila Blašković, tajnica pulskog DND-a, ove godine društvo slavi 60. godina pa su donacije malo "podebljali". Tako su, u razgovoru s voditeljima odjela, odlučili pulskoj pedijatriji donirati dvije klime, a Odjelu ginekologije i porodništva komodu za dječju sobu i 20 stolica za bolesničke sobe. Svaka donacija vrijedna je deset tisuća kuna.

Doktorica Mirna Milevoj-Ražem i Davor Zoričić, šefovi spomenutih odjela, zahvalili su na donaciji uz riječi kako s DND-om odlično surađuju već godinama te naveli da su donacije bile potrebne.

Nakon pedijatrije uzvanici su posjetili i rodilište gdje su rodilje darivali ružom i knjigom "Mačak u ruksaku". Kako je naveo dr. Zoričić ove će godine na njihovom odjelu biti rođeno oko 1.300 djece, a trenutno je na odjelu 11 bebica. - Imamo nešto manje rođenih beba nego prijašnjih godina, no ništa zabrinjavajuće. Mi na odjelu shvatili smo da natalitet raste i pada upravo onako kako pada i raste (ne)zaposlenost stoga svima želim novih radnih mjesta, a nama još posla, zaključio je Zoričić. (B. PETROVIĆ, M. ANGELINI)

Mnoštvo pitanja za gradonačelnika

Mališane buzetskog Dječjeg vrtića "Grdelin", a potom i učenike Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" danas su u povodu Dječjeg tjedna, primili gradonačelnik Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić, a mali Buzećani svojim su pitanjima pokazali da su jako zahtjevni, ali i kritični.

Bornu Greblo zanimalo je mogu li se u školi postaviti klima uređaji. Patricia Blažević upitala je može li Grad Buzet potaknuti uvođenje pametnih ploča u sve učionice škole, također i e-udžbenike i može li se potaknuti otvaranje glazbene škole u Buzetu. Patricia je prenijela da se priča da je za Subotinu potrošeno više od milijun kuna, te rekla da ona i njeni vršnjaci smatraju da je laser show nepotreban jer je bio i lani pa ove godine nije bio zanimljiv te bi bolje bilo da su se novci usmjerili u nešto korisnije.

Gradonačelnik je uzvratio da je Subotina koštala puno, puno manje te rekao da iz proračuna nije financiran čak niti laser show. - Procijenili smo da za razliku od drugih gradova koji imaju vatromet bilo bi dobro da smo malo drugačiji. To je i ekonomski bolje jer je laser jeftiniji od vatrometa i nije ograničen vremenski što znači da se sa puno manje novaca dobije puno bolji efekt, rekao je Žulić.

Žulić je također istaknuo da će mini projekte škola, poput drugih, moći kandidirati na EU fondove. Odgovarajući na pitanje Anamarije Guzijan može li se izgraditi tunel koji bi spajao školu i Sportsku dvoranu kako osnovci ne bi kisnuli prilikom odlaska na tjelesni, rekao je da to treba dogovoriti sa školom i Županijom, ali će naravno Grad Buzet potpomognuti takve školske projekte. Najavio je da je u planu napraviti predulaz u Sportsku dvoranu kao zaštitu od bure i kiše za što su već osigurana sredstva, a potrebno je još riješiti građevinsku dokumentaciju. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter