Dječji tjedan obilježava se diljem Istre

Dječji tjedan u Vodnjanu (P. LUKEŽ)
Dječji tjedan u Vodnjanu (P. LUKEŽ)

Dječjom biciklijadom u organizaciji vodnjanskog Dječjeg vrtića Petar Pan i Grada Vodnjana u četvrtak poslijepodne započelo je obilježavanje Dječjeg tjedna u Vodnjanu.

Narodni trg su oživjela djeca i roditelji te puni entuzijazma krenuli biciklima kroz centar Vodnjana. Na trgu su im odgajateljice pripremile razne igre poput spore vožnje biciklima i poligona. Na placi su se jučer opet održale brojne aktivnosti za najmlađe. Pod nazivom "Djeca djeci" priređena je humanitarna akcija prikupljanja starih igračaka u suradnji s udrugom "Naš san njihov osmijeh".

Na istoj lokaciji djeca su sudjelovala na plesnoj radionici Društva Naša djeca iz Vodnjana te su bili dio likovno-kreativne i obojane priče od nazivom "Obojimo naš trg".

Sudjelovala su djeca vodnjanskog vrtića Petar Pan, učenici nižih razreda Osnovne škole Vodnjan, polaznici vodnjanskog Dječjeg vrtića "Zvončica" te Dječje igraonice Merlin.

Program u čast djeci nastavlja se sljedećeg tjedna kad će se od 9. do 11. listopada održavati kazališne predstave za predškolsku i školsku djecu. Na rasporedu su predstave Teatra "Naranča", za vrtićke skupine "Gosp.Lisac i Gosp.Roda", a za školsku djecu "Vitez željeznog srca". Izložba dječjih radova bit će svečano otvorena u palači Portarol u petak, 11. listopada u 10 sati.

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna pazinski su mališani na Trgu slobode, u organizaciji gradskog Društva Naša djeca, upriličili "Vox mini populi". Ovom su prigodom na improviziranoj govornici preko razglasa sugrađanima, školi, gradskim vlastima i roditeljima jasno i glasno poručili što ih tišti i što žele gradu u kojem odrastaju.

U školi između ostalog žele da mogu koristiti tablet i imaju manje knjiga, ormariće za knjige i opremu za tjelesni, ljepši park ispred škole, manje sati u dnevnom rasporedu, te više terenske nastava i izleta. Željeli bi da nova dvorana ima bazen, da se nastava održava u jednoj učionici, da se učenici ne sele te da su učionice bolje opremljene. Žele da svaki dan imaju piće i više kuhane hrane za marendu, te da svi školu polaze u jutarnjoj smjeni. Učiteljima poručuju: Da ne budu tako strogi, da su ispiti kraći i lakši i da nema toliko ispitivanja, da ne viču na učenike, da nemaju miljenike, da ne otvaraju imenik nego da ispituju po redu, da ne daju puno zadaće i da bolje objasne gradivo.

Od gradskih vlasti najmlađi sugrađani traže gradski bazen, kino s dobrim filmovima, više parkova za pse, klizalište, zid za grafite, skatepark i BMX park, badminton igralište, novu autobusnu i obnovljenu željezničku stanicu. Odraslim sugrađanima pak poručuju: Ne osuđujte punkere, budite zdravi, veselite se i živite sretno dok možete, čuvajte okoliš i Pazin, nemojte uništavati parkove, nemojte se drogirati i piti alkohol, ne bacajte smeće. Među prijedlozima se moglo čuti kako Pazinu treba javni zahod da ljudi ne obavljaju nuždu po parkovima.

Neki su zaželjeli lunapark i aquapark, ali da se bolje očiste gradski parkovi. Na kraju mališani su poruke uputili i svojim roditeljima, a njima poručuju: Želim da smo svi uvijek skupa i da se idemo rekreirati u prirodu. Želim da svi budu sretni i da im se ostvare sve želje. Želim da mama i tata mogu biti više vremena sa mnom, da smo svi zajedno na okupu. Dragi roditelji, želim da me ne tučete, da budemo sretni i da se volimo, da idemo na izlet, prošetati, da se ne svađate i da se poštujemo. Poštujte se i nemojte lagati svom djetetu. Sve to i još ponešto poručuju s trga pazinski mališani prikazavši ovom prigodom da znaju igrati igre svojih roditelja, djedova i baka. Podsjetivši ih tako da su i oni nekada bili djeca, zato nebi trebali zanemarivati potrebe današnjih pokoljenja. (P. L., M. R.)  


Podijeli: Facebook Twiter