Dječji sasvim originalni scenariji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Luka predstavljen je rezultat rada radionica Udruge Metamedij i DiA DAI SAI kolektiva "DiA: romantični scenariji". Na radionici koja je održana u sastavu ovogodišnjeg Media Mediterranea 19 festivala s temom Digitalna romantika, polaznici su smišljali romantične priče na temelju kojih su modelirali scenografije od gline. Uz pomoć vanjskih suradnica Maje Prokl i Ingrid Španić priče su zaživjele u obliku GIF animacija.

Gdje bismo došli ako kopamo duboku rupu?

Prikazan je videouradak koji je nastao tijekom radionice, koja je ove godine zbog kiše bila jednodnevna, a prikazani su i najljepši trenuci s radionice. Djeca su sama kreirala priče za taj scenarij gdje su bila uvrštena svakakva fantastična bića i događaji, uz dakako i realne činjenica, no ono što je posebno fasciniralo bio je dječji prikaz i dječja zamisao određenih trenutaka, što je rezultiralo vrlo zanimljivim scenarijima. I dok je Gordana Trajković čitala te scenarije nastale prema dječjim idejama, djeca su se stalno javljala za riječ i jednostavno "nizala" bisere. Jedan je simpatičan mališan rekao da rat nije nešto najgore, jer je još gore od toga ako padne meteor, a drugi se pitao gdje bismo došli ako bismo kopali veliku, duboku rupu u zemlji. Autorica video-uratka bila je Helga Goran, a autor fotografija Slaven Radolović.

DiA DAI SAI je kolektiv arhitekata koji izvodi prostorne vježbe s djecom. Punim imenom Sekcija Djeca i Arhitektura, pod okriljem Društva arhitekata Istre – kolektiv djeluje od 2010. nastao sa željom da doprinese osnovnom likovnom obrazovanju u zakinutom školskom kurikulumu, optimalnoga opterećenja od cijelih jedan sat tjedno. Kako bi to ostvarila, DiA DAI SAI prostor objašnjavaju kroz igru, gestu, događaj i pritom namjerava osnažiti senzibilitet za 3D granice koje na mnogostruke načine definiraju našu stvarnost.

Poticanje umjetničke i kulturne inicijative

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unapređenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem izvaninstitucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, kao i razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter