Djecji klasik kao mjuzikl

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpoznatiji ježic djecje književnosti ponovno je u modi. Nije se vratio kroz knjigu kako ga je vecina pripadnika starijih generacija imala prilike upoznati, vec se probio na kazališne daske i to u velikom stilu, zadržavši svoj dobro poznati šarm i poucnost, ali ovaj put ojacan dinamicnim, urbanim detaljima, uskladen s modernim vremenima.

Kultna dijaloška pjesma "Ježeva kucica" Branka Copica u duhu teatra i raskošnog mjuzikla obradena je u produkciji Scena Gorica iz Velike Gorice, te je nakon tamošnje lanjske premijere prikazana pred najmladom poreckom publikom okupljenom u gradskom kazalištu.

Redatelj Robert Waltl i dramaturg Ivica Buljan pricu Ježurke Ježica postavili su kao zanimljivu djecju predstavu u kojem su Copicevi tekstovi oživljeni kroz brzo, elegantno i suvremeno kazališno ostvarenje. Dodatno osvježenje je ritmicna glazbena podloga proizašla iz notnog sveska Damira Martinovica Mrleta, frontmana rijecke grupe Let 3 koji se nakon raznih provokativnih performansa prvi put okušao u djecjem kazalištu.

Duo Waltl- Buljan poznat je po uspješnim novitetima i eksperimentima na kazališnim daskama, a dodate li ovoj kombinaciji i glumacku paletu sastavljenu od poznatih imena domace televizijske i glazbene scene rezultat ne može izostati.

Mlada, vrckava i simpaticna glumica Ana Vilenica ugodno je iznenadenje u ulozi Ježica, a dobro joj parira i zvijezda domacih sapunica Ivana Rošcic u ulozi Lije. Trio negativaca Vuk, Medo i Divlja svinja tumace redom glumac Stipe Kostanic, pjevac splitskog sastava TBF Mladen Badovinac, te pjevacica i manekenka Martina Vrbos, koji u zajednickom nastupu najbolje docaravaju atmosferu mjuzikla.

U ulozi scenografije - drveca, ali i plesaca pridružili su im se i Vladimir Atomic Smud, Domagoj Dittrich, Davor Cikovic i Martina Dresga koji su mališane zadivili svojim break dance intermezzom. Upecatljivosti cijele predstave dodatno doprinose kostimi za koje se kao i za scenografiju pobrinula Ana Savic Gecan, ostvarujuci maštovitim detaljima pravu tajnovitu, šumsku atmosferu.

Rezultat je složena i zahtjevna kazališna predstava koju ce s velikim zanimanjem pratiti ne samo mališani nego i roditelji. Jedina se zamjerka može uputiti prema na momente nerazumljivom tekstu koji ce možda najmladoj publici biti ponešto nejasan. To s jedne strane može biti poticaj da se ovaj vjerojatno najiskreniji tekst o ljubavi prema domu i slobodi nepravedno zapostavljen posljednjih desetljeca ponovno vrati u školske klupe.


Podijeli: Facebook Twiter