Dječji gradonačelnik Mario Tomašić

Veliki i mali gradski čelnici
Veliki i mali gradski čelnici

Novi pulski gradonačelnik, barem kada su djeca u pitanju, je Mario Tomašić, učenik sedmog razreda OŠ Tone Peruško. Odlučeno je to na konstituirajućoj sjednici Dječjeg gradskog vijeća Pule koja je, u povodu Međunarodnog dana prava djeteta, održana jučer u komunalnoj palači.

Njegova zamjenica, sa samo jednim glasom manje, u drugom je krugu postala Marina Jurić, učenica osmog razreda Osnovne škole Šijana.

Kako je pojasnila Ileana Zahtila Blašković, tajnica Društva Naša djeca, Pula je 27. grad u Hrvatskoj koji je dobio Dječje gradsko vijeće, čime je potvrdila prestižan status grada prijatelja djece, koji je zaslužila lani.

Dječjem gradonačelniku, njegovoj zamjenici i svim vijećnicima na izboru su čestitali i "veliki" - gradonačelnik Boris Miletić, dogradonačelnica Vera Radolović te predsjednik Gradskog vijeća Denis Martinčić poželjevši im uspješan rad, niz kvalitetnih prijedloga iz njihove domene dok im je dogradonačelnica poručila da ovo ne shvaćaju samo kao igru, već "testiranje za upravljanje gradom sutra".

Mario i Marina okupljenima su kratko prezentirali rad vijeća koje se sastoji od učenika od petog do sedmog razrada, a svaka škola daje po dvoje učenika.

Ovoga su puta škole same predložile učenike, većinom one iz učeničkih vijeća, no od iduće će se godine oni birati po školama u pravim izbornim kampanjama. U izborima za vijećnike imat će pravo sudjelovati svi učenici od četvrtog do sedmog razreda koji nemaju izrečenu nijednu od pedagoških mjera te su dobrog ili uzornog ponašanja.

Vijećnici, pojašnjeno je, daju prijedloge, mišljenja i razmatraju teme od interesa za djecu i mlade, ali i sudjeluju u raspravi o proračunu (u dijelu koji se na njih odnosi) i donošenju važnih dokumenata za Grad. Dječji gradonačelnik prati "velikoga" na svim značajnijim događajima.

Dodajmo da se sjednice Dječjeg gradskog vijeća moraju održavati najmanje jednom u tromjesečju, a bit će javne. (B. PETROVIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter