Dječjem domu vraća se ime Ruže Petrović

Domu se konačno vraća ime Ruže Petrović (M. ANGELINI)
Domu se konačno vraća ime Ruže Petrović (M. ANGELINI)

Danas u podne u prostorijama Dječjeg doma na Verudi, Puljanima poznatog kao Dom Ruže Petrović, službeno će se ispraviti dugogodišnja nepravda i ovoj dječjoj ustanovi vratiti ime narodne heroine.

Svečanosti će nazočiti potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, istarski župan Valter Flego te gradonačelnik Boris Miletić, ali i predstavnici Doma, ostalih ustanova socijalne skrbi s područja grada Pule i Istre te Saveza antifašističkih boraca Pule.

Među uzvanicima bi trebala biti i unuka Ruže Petrović, kao i Klara Grahovac, nekadašnja IDS-ova županijska vijećnica (danas potpuno izvan politike) koja je 2008. godine pokrenula inicijativu za vraćanje imena Ruže Petrović Dječjem domu i to, kako sama ističe svaki put kada se povede razgovor na ovu temu, nakon pročitanog članka u Glasu Istre pod nazivom "Ruža Petrović - okrutna istarska sudbina" novinara Zorana Angeleskog.

Te je godine, 24. kolovoza, bila 50. obljetnica smrti Ruže Petrović, žrtve jednog od najokrutnijih zločina kojoj su fašisti 1944. godine iskopali oči i brutalno je mučili. U mraku je živjela punih četrnaest godina, ali unatoč svim patnjama do kraja života je zadržala vedrinu pobijedivši simbolički svoje mučitelje i krvnike.

- Presretna sam, pravda je spora, ali dostižna, i ovo mi je najljepši poklon za rođendan. Prije gotovo sedam godina, 20. listopada 2008. godine, kao županijska vijećnica pokrenula sam inicijativu za vraćanje imena.

Podržali su me predsjednik Županijske skupštine i župan, ali i svi županijski vijećnici, i pozicije i opozicije, što dovoljno govori, kaže Klara Grahovac, koja ističe da je osnovnu školu pohađala na Verudi u OŠ "Bratstvo i jedinstvo", te se taj obližnji Dom uvijek zvao Ruža Petrović. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter