Dječje priče šire se Pazinštinom

Knjižničarke Iva Ciceran i Marina Marušić s mališanima koji ih pozorno slušaju (M. RIMANIĆ)
Knjižničarke Iva Ciceran i Marina Marušić s mališanima koji ih pozorno slušaju (M. RIMANIĆ)

Projektom "Na tragu priči - rana pismenost" Gradska knjižnica Pazin uključuje se u nacionalnu kampanju za poticanje čitanja "Čitaj mi". Projekt i cijela kampanja provode se u povodu Europske godine čitanja naglas. Knjižnica ovim projektom namjerava posjetiti općine Pazinštine uz programe koje će prirediti za djecu, izvan vrtićkih i školskih obveza.

Stoga knjižnica poziva djecu i roditelje da se uključe u projekt i radionice u trajanju od 30 do 45 minuta, kaže Iva Ciceran, ravnateljica pazinske knjižnice. Ističe da bi ih veselilo da se i roditelji aktivno uključe u radionice i djeci pročitajueurop barem jednu kratku priču.

Projekt podrazumijeva sve ono što djeca znaju o čitanju i pisanju prije nego što i sama počnu čitati i pisati, pojašnjava Ciceran. Provedena istraživanja pokazala su da djeca kojoj se čita od najranije dobi brže uče, lakše komuniciraju i brže se razvijaju. Zbog toga treba započeti s čitanjem djeci od najranije dobi, a samo čitanje podrazumijeva vrijeme koje roditelj i dijete provode zajedno, opuštajući se i uživajući u trenucima smirenosti i zajedništva.

Djeci su se čitale priče u knjižnici, u vrijeme kada nisu u vrtiću ili u školi, zatim u parku, na gradskom trgu, u galeriji, u pazinskom kaštelu i uz Pazinčicu. No, da bi djeca saznala lokaciju na kojoj se tog dana čita priča, trebala su zajedno s roditeljima ili odgajateljima doći u knjižnicu po trag, zapravo zagonetku koja ih vodi do priče.

Sada kreće posljednja faza projekta, a odvijat će se tijekom rujna, listopada i studenog. Knjige će tragom priče putovati po okolnim općinama. U dogovoru sa školama, vrtićima i općinama priče će se čitati u Cerovlju, Karojbi, Lupoglavu, Gračišću, Motovunu, Tinjanu i Svetom Petru u Šumi, a završetak projekta podudara se sa završetkom Mjeseca hrvatske knjige. Projekt se, inače, provodi uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter