Djecja putovnica poništena bez oceva znanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

MUP je krajem prošle godine djetetu razvedenih roditelja, i to na zahtjev majke, izdao novu putnu ispravu bez fizickog poništenja stare putovnice. Odmah je nastao problem jer je majka na duže vrijeme odvela dijete u inozemstvo, a otac je ostao uskracen za redovna tjedna druženja s djetetom, te je istovremeno ostao zatecen saznanjem da djetetova putovnica koju on posjeduje više ne vrijedi.

- Problem je u tome što si zbog njezinih ucestalih odlazaka u inozemstvo ne mogu vidjeti dijete u onoj mjeri koliko bih želio i koju je, uostalom, odredio i sud. Moja je želja da si vidim dijete svakim danom sve veca, a nemocan sam uciniti bilo što. Cak su i institucije u mom slucaju bile na strani jednog roditelja, i to majke, što je u najmanju ruku, nepravedno, a pitam se i jesu li baš svi u tom lancu odradili svoj posao onako kako je to zakonom propisano. Kako bilo, ja sam vec mjesecima uskracen za susrete s djetetom, ispricao nam je otac Luka Žudic.

Putovnica kod oca


- Problem je nastao zbog toga što sam, prema sudskom rješenju, kao otac, mogao zadržati putovnicu djeteta. Majka je odmah predala zahtjev kojim je tražila da joj vratim putovnicu, no Županijski sud je nakon mojega obrazloženja o razlozima zadržavanja odbio njen zahtjev, odnosno prihvatio moju žalbu. Iako je predmet vracen opcinskom sudu na razmatranje dosad nova rasprava nije niti zakazana niti održana i putovnica je bila kod mene, ispricao nam je Žudic.

Smatrajuci da je djetetova putovnica važeca, Luka Žudic slucajno je saznao da je u meduvremenu izdana nova i nemalo se iznenadio.

- Dijete mi je ispricalo da mu se radi nova putovnica, a ja sam naknadno vidio i da je u Narodnim novinama objavljeno da je stara poništena. Tada sam se obratio MUP-u gdje su mi rekli da sam trebao biti obaviješten o poništenju stare putovnice, ali mene nitko nije pozvao da donesem putnu ispravu da bi bila i fizicki poništena. Htio sam saznati zašto je poništena, ali mi nitko ni to nije želio reci, niti mi dati rješenje na uvid. Samo su mi kratko rekli da je nova isprava ucinjena jer da ja nisam majci želio dati staru.

- Cak mi je u jednom trenutku u policiji službenica rekla da zbog toga što nije poništena još uvijek vrijedi stara, a ne nova putovnica. Kako god, slucaj sam prijavio državnom odvjetništvu, gdje su prema zadnjim dobivenim informacijama u tijeku istražne radnje, kazao je Žudic, koji je do sada ucinio sve s jednim jedinim ciljem da može vidati svoje dijete onoliko cesto koliko je sud propisao. Zato je pomoc zatražio i od pravobraniteljice za djecu. Što se tice Centra za socijalnu skrb, dodaje da bivša supruga iz zemlje odlazi u dogovoru s njima te da u centru ne mogu ništa da bi to sprijecili. No, smatra da bi je trebali upozoravati da krši zakon te da i on ima roditeljska prava.

Dijete živi s majkom


Od MUP-a smo dobili odgovor u kojemu je objašnjeno da je "Policijska uprava istarska 28. prosinca 2010. godine donijela rješenje kojim je putovnica malodobnog djeteta izdana 2. studenog 2006. proglašena nevažecom. Rješenje je donijeto na temelju prijave majke o ocevom zadržavanju putovnice s obzirom da je pravomocnom odlukom Opcinskog suda u Puli razveden brak sklopljen izmedu tih supružnika, a takoder je pravomocnom sudskom odlukom presudeno da ce dijete nastaviti dalje živjeti s majkom", piše u njihovom odgovoru. "Rješenje o oglašavanju putovnice nevažecom je objavljeno u Narodnim novinama te je Policijska uprava zagrebacka 30. prosinca 2010. djetetu izdala žurnu putovnicu. Za cijeli navedeni postupak nije propisana obveza pozivanja drugog roditelja radi eventualnog donošenja i fizickog uništavanja putovnice", zakljuceno je u dopisu Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu Policijske uprave istarske.

Zbog cijele ove price, Žudic se pita što li mu se moglo dogoditi da je on kojim slucajem s djetetom otišao u inozemstvo koristeci staru i po svemu sudeci nevažecu putovnicu. Je li u tom slucaju mogao doživjeti niz neugodnosti na granicnom prijelazu i bi li uvažili njegovu ispriku da nije ni znao da postoji nova putovnica jer o poništenju nije procitao u Narodnim novinama? (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter