Djeci s teškoćama u razvoju omogućeno terapijsko jahanje


U Konjičkom klubu Medulin u srijedu je predstavljen program terapijskog jahanja za djecu s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju, a ujedno i donacija koju je Bina-Istra u tu svrhu omogućila ovom konjičkom klubu.

Svečanosti su, osim čelnika Kluba i Bina-Istre, nazočili i istarski župan Valter Flego, načelnik Općine Medulin Goran Buić te ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda-Pula Loretta Morosin, čiji će štićenici biti korisnici te usluge. Kako je uvodno naglasila predsjednica KK Medulin Nera Softić, klub je već ranije imao program terapijskog jahanja, ali je prekinut te im je sada tvrtka Bina Istra po drugi put omoćila ovaj oblik rehabilitacije za najmlađe.

Zahvalila se djelatnicima tvrtke i direktoru Christianu Santalezi, jer su se u posljednja dva mjeseca radnici i kooperanti Bina-Istre svaki vikend osobno angažirali na radovima uređenja prostora za jahanje tzv. manježa. - Kad smo se upoznali s radom ovog konjičkog kluba i čuli za potrebe da urede rampu za osobe s invaliditetom nismo zapravo niti znali čemu ona služi, rekao je u prigodnom obraćanju Christian Santaleza, direktor Bina-Istre upravljanje i održavanje.

- Kada smo shvatili da je to za dio terapije koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju, shvatili koliko to dobrobiti donosi djeci i koje pozitivne učinke terapijsko jahanje ima, odlučili smo pomoći u ovoj pozitivnoj priči i to kroz naš program održivog razvoja. Još smo im se više približili i na jedan partnerski način osmislili program kojeg smo kandidirali prema Zakladi Terre Plurielle koja djeluje u sklopu francuske tvrtke Bouygues, istaknuo je nadalje Santaleza. Iz te Zaklade, kako je rekao, stigla je polovica od uloženih 150 tisuća kuna i to za plaćanje programa terapijskog jahanja, a tvtka je obnovila i potrebnu infrastrukturu te jahalište.

Ravnateljica Dnevnog centra Loretta Morosin zahvalila je donatorima te istaknula da će u sklopu ovog programa 15 djece s motoričkim poteškoćama u dobi od 4 do 10 godina koristiti te usluge i to svaki po 22 terapije koje će se provoditi tijekom lipnja i rujna ove godine te u ožujku 2016. godine.

Načelnik Buić je, kao domaćin, istaknuo da i sam sve češće zalazi u ovaj Konjički klub i da je zadovoljan aktivnostima koje provode jer se bave ne samo sportskim radom, već i humanim, a rezultati su vidljivi kod djece s teškoćama u razvoju.(S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter