Djeci s invaliditetom obiteljska mirovina trajno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djeca, osobe s invaliditetom, koji su korisnici obiteljske mirovine ubuduće će pravo na tu mirovinu imati trajno. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Hrvatskoj je u ovom trenutku 251.500 korisnika obiteljske mirovine. Među njima je i 9.802 djece s invaliditetom koja i kada se osposobe i rade prema preostaloj radnoj sposobnosti nerijetko nisu u mogućnosti ostvariti vlastitu mirovinu.

Istovremeno, zbog činjenice da su u određenom trenutku radila, obiteljsku mirovinu ne mogu koristiti. Resorno ministarstvo zbog činjenice da djeca s invaliditetom najčešće nisu u mogućnosti ostvariti vlastitu mirovinu, zakonskim izmjenama predlaže da ta djeca imaju pravo na obiteljsku mirovinu nakon smrti roditelja neovisno o činjenici uzdržavanja. No, za vrijeme trajanja radnog odnosa ili obavljanja djelatnosti, bit će im obustavljena isplata obiteljske mirovine. Nakon prestanka obaveznog osiguranja, odnosno nakon prestanka rada ili obavljanja djelatnosti, takvom će se korisniku ponovo uspostaviti isplata obiteljske mirovine.

Istovremeno, novina koja se predlaže, je i da dijete koje je pravo na obiteljsku mirovinu steklo po osnovi potpunog gubitka radne sposobnosti ne gubi pravo na obiteljsku mirovinu ako se zaposli ili počne obavljati djelatnost. No, i u tom slučaju se za vrijeme rada isplata mirovine obustavlja. U slučajevima da dijete odradi radni vijek i stekne uvjete za vlastitu mirovinu, ono će moći izabrati birati između isplate obiteljske ili osobne mirovine.

Na obiteljsku mirovinu dijete ima pravo nakon smrti roditelja i tim se pravom može koristiti nakon 15. godine života u razdobljima nezaposlenosti, ali najduže do 18. godine života. Kao i do sada, ako se dijete redovito školuje, pravo na obiteljsku mirovinu pripada mu do završetka školovanja, odnosno najkasnije do 26. godine života. Korištenje obiteljske mirovine u određenim se slučajevima može i produžiti. U slučaju da se dijete razboli i prekine redovito školovanje, pravo na obiteljsku mirovinu ima iza vrijeme bolesti. No, ako nastavi redovito školovanje prije 26. godine života produžit će mu se vrijeme isplate obiteljske mirovine, ali najviše onoliko vremena koliko je izgubljeno za redovito školovanje. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter