Djeci ove godine ne trebaju novi udžbenici

(V. KARUZA/NL)
(V. KARUZA/NL)

Aktualna "akcija" Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za izmjenu udžbenika iz povijesti, geografije te prirode i društva bit će nepotreban trošak za roditelje koji će djeci morati kupovati nove udžbenike iz ovih predmeta umjesto da ih nasljeđuju od prijašnjih generacija, smatra udruga Nastavnici organizirano i dodaje da rok postojećim udžbenicima istječe za godinu dana kada će se oni ionako mijenjati.

- Ništa se bitno neće dogoditi ako učitelji i nastavnici, prilikom obrade spornih nastavnih cjelina, na satu ukažu učenicima na promjene koje su se dogodile u bliskoj povijesti, a kojima su učenici ionako svjedočili. Za iznijeti nekoliko novih informacija o osobama koje obnašaju poslove državnih dužnosnika, suđenjima u Haagu i tome slično zaista nije potrebno pokretati cijeli mehanizam izdavanja novih udžbenika, navode predstavnici ove udruge.

Napominju da najavljene promjene iznose manje od deset posto ukupnog sadržaja.

Iz Ministarstva pak javljaju da djeca neće morati kupovati nove školske udžbenike niti je iz Ministarstva ikada stigla takva najava. Točno je, kažu, da će biti proanaliziran sadržaj udžbenika zbog učestalih primjedbi da sadrže faktografske pogreške.

- Zadaća će biti nastavnika djeci koja će koristiti već postojeće udžbenike ukazati na promjene koje su se u njima dogodile. Oni roditelji i učenici koji se odluče kupiti nove školske knjige, što to dio njih čini svake godine, u njima će moći pronaći osuvremenjene podatke, kažu u MZOS-u. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter