Djeci barem dar za Svetog Nikolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici sindikata javnih i državnih službi od Vlade traže kompenzaciju za regres, božicnicu i dar za djecu. Oba pregovaracka sindikalna tima pred Vladu su u ponedjeljak izašla s istovjetnim zahtjevima za materijalna prava koja im Vlada kao poslodavac namjerava u ovoj godini uskratiti, a iduci tjedan nastavljaju pregovore.

Sindikati kako javnih, tako i državnih službi od Vlade traže da razgovara i sa sindikatima u javnim poduzecima i poduzecima u vecinskom vlasništvu države te da se i tamo zaposleni radnici odreknu dijela svojih prava.

Tek kada se moguce uštede zbroje, javne i državne službe spremne su razgovarati o kompenzacijama za ovogodišnje odricanje. Materijalna prava 240 tisuca zaposlenih u javnim i državnim službama, odnosno regres, božicnica i dar za djecu, teški su 640 milijuna kuna. No, neslužbeno se može cuti da su sindikati ipak jucer pred Vladu izišli s nekim konkretnim prijedlozima.

O nacinu kompenziranja ne žele govoriti, no zasad nastoje iz ovogodišnjih mjera štednje izuzeti djecu, odnosno zadržati prigodni dar za djecu za Svetog Nikolu.

- Tražimo da nam Vlada transparentno prikaže uštede. Ako se zna da su naš regres, božicnica i dar za djecu teški 640 milijuna kuna, tražimo da se zna i koliko koštaju ta prava u javnim poduzecima, kaže Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Sindikati smatraju da se i iznosi uskraceni zaposlenima u javnim poduzecima, ali i šire, trebaju utrošiti u socijalna davanja za nezaposlene i one koji ce izgubiti posao.

- Nismo socijalno neosjetljivi, ali želimo biti ravnopravni sa zaposlenima u javim poduzecima i privatnom sektoru. Zato Vlada novac koji prikupi od svih nas treba staviti na posebni racun, da se zna kako ce biti potrošen, istaknuo je Zvonimir Laktašic, predsjednik Sindikata ucitelja Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter