Dječak u autobusu u Vojvodini napadnut jer je Mađar?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesnaestogodišnji dječak iz mjesta Temerina, pokraj Novoga Sada, fizički je napadnut u gradskom autobusu u utorak zbog svoje mađarske pripadnosti, prenijeli su vojvođanski mediji, navodeći da je vojvođanska vlada zatražila provođenje istrage i identificiranje napadača.

Dječak je medijima ispričao da ga je u autobusu napao jedan čovjek i da ga je vrijeđao zato što je Mađar, uz grube uvrede na račun svih Mađara, nakon čega ga je udario u lice "šest-sedam puta".

Građani u autobusu obavijestili su policiju, ali je napadač pobjegao prije nego što su policija i majka dječaka stigli na mjesto događaja.

- Sada se to događalo mom djetetu, a sutra se to može dogoditi nekom drugom, kazala je majka i najavila da će od vojvođanskog pučkog pravobranitelja tražiti nadzor postupka.

Vojvođanska vlada zatražila je od mjerodavnih institucija da provedu hitnu istragu u povodu navoda da je 16-godišnji dječak napadnut u prigradskom autobusu Novi Sad - Temerin jer je mađarske nacionalnosti.

- Atmosfera nesnošljivosti, nasilništvo i nepoštovanje ne smiju se tolerirati i ne smiju se relativizirati, a svako nepoštovanje zakona mora biti oštro kažnjeno, piše u priopćenju vojvođanske vlade.

Pokrajinska vlada oštro je osudila i "očiti sigurnosni kaos" i atmosferu nesigurnosti u Novom Sadu posljednjih godinu dana.

U glavnom gradu Vojvodine dogodilo se nekoliko teških incidenata u kojima su počinitelji bili maloljetnici.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je ponedjeljak da Vojvodina mora imati svoju policiju i službu sigurnosti, da bi se zaustavio val nasilja u Novom Sadu i pokrajini i da bi se građanima zajamčio normalan, miran i stabilan život.

Potičući atmosferu srpskog nacionalizma Srpska napredna stranka napada na autonomiju Vojvodine želeći nakon što je došla na vlast u Srbiji zavladati i u toj pokrajini u kojoj vlast još uvijek drži Demokratska stranka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter