Djecak 3 dana u zatvoru jer suci vikendom ne rade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puna tri dana iza rešetaka je proveo 14-godišnji ucenik osmog razreda Matej A., kojeg je policija uhitila zbog sudjelovanja u neredima tijekom prosvjeda na Trgu bana Jelacica 25. veljace! Iako je djecak tvrdio da je samo došao na Thompsonov koncert, a masa ga je odnijela prema Radicevoj ulici gdje su se prosvjednici sukobili s policijom, uhicen je zajedno s još trojicom mladica koje je policija identificirala na osnovu snimki nereda.

Doznajemo da je 14-godišnjak silno želio otici na Thompsonov koncert, što mu roditelji - majka s relativno niskim primanjima i otac koji je 80-postotni ratni vojni invalid - nisu mogli omoguciti. Zato je iskoristio prosvjed na Jelacic placu ne bi li poslušao pjesme omiljenog pjevaca. No, kada je stigao na središnji zagrebacki trg brojni prosvjednici odvukli su ga prema Radicevoj.

U komešanju je Matej dobio udarac koji ga je odbacio na gradevinsku skelu što se nalazila na procelju zgrade, pri cemu je ozlijedio glavu. Oblivenog krvlju primijetila ga je jedna prolaznica i odlucila mu pomoci te ga svojim automobilom odvezla u bolnicu. U Klinici za traumatologiju djecaku je ozljeda sanirana pa je s osam šavova na glavi pušten kuci. Nekoliko dana kasnije, u petak, 4. ožujka, na vrata njegovog doma iznenada je pokucala policija. Uz obrazloženje da je identificiran kao jedan od sudionika nereda, priveden je u postaju. Tijekom kriminalistickog istraživanja s njim je na ispitivanju bila i majka.

Nakon što je u petak prenocio u policijskoj jedinici za zadržavanje, iduceg je jutra uz kaznenu prijavu priveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Nakon ispitivanja odredeno mu je zadržavanje u pritvoru. Doznajemo da je takva odluka donijeta buduci da je bio vikend pa suci Odjela za mladež nisu radili. Zato se 14-godišnjak, vrlo dobar ucenik, sve do ponedjeljka nalazio iza rešetaka zatvora u Remetincu.

Tek kad je izveden pred suca za mladež donijeta je odluka kojom mu se pritvor ukida pa ce se u nastavku postupka u kojem bi se trebala rasvijetliti i djecakova krivnja braniti sa slobode. Tijekom procesa bit ce pregledane policijske snimke izgreda, na kojima, kako saznajemo, Matej nije snimljen u izazivanju nereda.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic još nije upoznata s ovim slucajem i smještanjem 14-godišnjeg djecaka u remetinecki zatvor. Najavila je svoje ocitovanje za danas, nakon što se upozna sa svim pojedinostima.

U meduvremenu je pritvor ukinut i 20-orici ranije uhicenih izgrednika, dok ih je 14 zadržano iza rešetaka. Rezultat je to žalbe koju je obrana podnijela na prvotnu odluku o pritvoru.


Podijeli: Facebook Twiter