Djeca umiru i od neispravnih igracaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci pocetka blagdanske kupovine igracaka, Europska je komisija ovih dana objavila praktican vodic koji roditeljima i drugima koji daruju djecu može pomoci u izboru zdravstveno ispravnih igracaka koje nece ugroziti zdravlje djece. Cak 20 tisuca djece godišnje smrtno strada od posljedica opasnih igracaka, i to mahom gušenja sitnim igrackama, kockicama, puzzlama, magneticima, baterijama i slicno.

Iz Europske komisije stoga preporucuju roditeljima, bakama i djedovima, da igracke uvijek kupuju u provjerenim trgovinama, te da pažljivo procitaju sva upozorenja i upute prije nego igracku daju djetetu. Igracke treba birati u skladu s djetetovom dobi, sposobnostima i vještinama, a djeci mladoj od tri godine ne kupovati igracke koje imaju sitne odvojive dijelove. Roditeljima se sugerira da pažljivo slijede upute kako bi igracku pravilno sastavili i koristili, da pripaze na dijete tijekom igre, i povremeno prekontroliraju igracke.

«Uklonite svu ambalažu, kako bi se izbjegle nezgode, ucite djecu pospremati njihove igracke, a u slucaju neispravnosti obavezno o problemu obavijestite proizvodaca ili trgovinu gdje je igracka kupljena», pozivaju iz Europske komisije.

Naputci su razvijeni u suradnji potrošackim organizacijama, predstavnicima industrije i udruženjima trgovaca, a neki su ih lanci supermarketa objavili u svojim božicnim katalozima. Kod nas se zasad mogu procitati samo na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).


Podijeli: Facebook Twiter