Djeca u školu, obitelj u bankrot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosjecna obitelj za pokrice minimalnih troškova života u kolovozu je trebala 6.640,13 kuna. Troškovi su tako u odnosu na srpanj porasli 0,07 posto, pokazuje najnovija potrošacka košarica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Prosjecnom neto placom od 5.415 kuna, isplacenom u srpnju za lipanj, moglo se pokriti 81,55 posto košarice cetveroclane obitelji. Tako je pokrivenost košarice prosjecnom placom porasla za 2,02 posto i to zbog rasta prosjecne place za 138 kuna što je posljedica lipanjske isplate regresa.

No, obiteljima s dvoje osnovnoškolaca prosjecna placa ne može pokriti niti 50 posto mjesecnih troškova. Naime, u NHS-u su izracunali da prosjecna košarica obitelji s dvoje osnovnoškolaca teži cak 11.230 kuna. Za svaki udžbenicki komplet, naime, treba izdvojiti prosjecno 1.125 kuna za osnovnu školu, a za srednju dvije tisuce.

Troškovi rjecnika, prirucnika i drugih pomagala krecu se od 100 do 500 kuna i nisu uracunati u osnovni trošak knjiga. Nešto više od tisucu kuna obitelj s osnovnoškolcem treba, primjerice, izdvojiti za torbu, pribor, bilježnice, dodatne knjige i vježbenice, papuce...

Dodatni financijski udar su i tecajevi stranih jezika, odnosno izvanškolske aktivnosti djece. Ako osnovnoškolci pohadaju tecaj stranog jezika, obiteljski troškovi s 11.230 kuna rastu na 11.730 kuna, a pokrivenost košarice pada na 46.16 posto.


Podijeli: Facebook Twiter