Djeca u Hrvatskoj ugrožena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatske institucije na celu s ministarstvima socijalne skrbi te obrazovanja, koje bi trebale brinuti i štititi najranjiviju skupinu stanovništva - djecu, ne rade dobro svoj posao te im je "resorna" pravobraniteljica u najnovijem godišnjem izvješcu dala negativnu ocjenu!

"Sustavi koji se bave zaštitom djece od nasilja, kao i djece koja trpe zbog roditeljskih sukoba, ni u protekloj godini nisu bili na visini zadatka. Stjece se dojam da su više bili usmjereni prema formalnom bavljenju problemima nego djelotvornoj zaštiti djece.

I dalje zamjecujemo slabosti u sustavu socijalne skrbi, posebice manjkav angažman pojedinaca", konstatira pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic u svojem izvješcu o radu u 2009., o kojem ce uskoro raspravljati Sabor.

Iako je ocito da zakazuju sve karike u lancu, pravobraniteljica upozorava na kljucnu odgovornost onih na najvišoj razini - Vlade, odnosno njezinih ministarstava. Kad je rijec o Ministarstvu socijalne skrbi, ustvrduje da nema "podrške i suradnickog odnosa nadležnog ministarstva s ustanovama socijalne skrb".

Vrlo lošim ocijenila je rad centara za socijalnu skrb. "Znamo da su centri za socijalnu skrb preoptereceni brojnim obavezama, no kvaliteta njihova rada, unatoc vrijednim iznimkama, nije zadovoljavajuca", napisala je Jelavic.

Stoga ustanove socijalne skrbi ne znaju kakve odluke treba donijeti, a za sve to cijenu placaju djeca koja nemaju kvalitetnu brigu. «Zabrinjavajuce su situacije neefikasnosti sustava i dugotrajne djetetove nezašticenosti, unatoc prepoznavanju ugroženosti djeteta", istice pravobraniteljica.

Konkretnih primjera da grijehe sustava placaju ugroženi mališani - mnogo je. Jelavic tako podsjeca da djeca koja su oduzeta roditeljima predugo ostaju u institucijama umjesto da što prije budu smještena kod skrbnika.

"Zbog nedovoljno kvalitetnog nadzora" djeca ne dobivaju zadovoljavajuci skrb ni u domovima ni kod skrbnika, a postupci i odluke o smještaju djece u skrbnicke obitelji traju nedopustivo dugo. Žrtve lošeg i aljkavog sustava državne skrbi jesu i djeca s poremecajima u ponašanju.

"Sustav intervencija i mreže ustanova za djecu s poremecajima u ponašanju i dalje je drasticno neuskladen sa stvarnim potrebama djece... Domovi za djecu s poremecajima u ponašanju optereceni su višegodišnjim neulaganjem u prostorne kapacitete i strucne kadrove", konstatira pravobraniteljica.

Crnu sliku hrvatske skrbi o djeci upotpunjava cinjenica da institucije ne sankcioniraju svoje djelatnike koji ucine ozbiljne pogreške i propuste. Jelavic istice takve primjere u obrazovnom sustavu.

"Neprimjereni i neeticni postupci pojedinih odgojitelja, ucitelja, nastavnika i ravnatelja za koje oni ne snose nikakve posljedice dodatno ugrožavaju prava djece", upozorava pravobraniteljica u svojem izvješcu.


Podijeli: Facebook Twiter