Djeca u dobi do 14 godina ne smiju koristiti pirotehniku


Budući da se bliži Silvestarska noć, za očekivati je da će građani koristiti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva kako bi ispratili godinu na izmaku i "praskavo" dočekati onu koja je pred nama. Policijska uprava istarska stoga još jednom podsjeća da pirotehnička sredstva nisu igračke i da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice.

Slijediti priložene upute

Policija poziva građane da budu oprezni ukoliko koriste pirotehnička sredstva, a posebno apelira na roditelje da obrate pozornost na djecu kako ne bi ozlijedili sebe i druge osobe. Da bi se povećala sigurnost građana i imovine policija savjetuje svima da pirotehnička sredstva kupuju isključivo u prodavaonicama u kojima je njihova prodaja dopuštena te inzistiraju na izdavanju računa.

Pri upotrebi pirotehnike potrebno je njima rukovati prema priloženim uputama koje se nalaze na poleđini svakog pirotehničkog sredstva. Pirotehnika se upotrebljava isključivo na otvorenom prostoru, a ukoliko je pirotehničko sredstvo zatajilo u prvom pokušaju, građanima se savjetuje da ga ne pokušavaju ponovno aktivirati. Savjetuje se također da se pirotehnička sredstva ne bacaju prema drugim osobama ili životinjama.

Policija još jednom podsjeća da djeci mlađoj od 14 godina nije dopušteno korištenje pirotehničkih sredstva te da je zakonom propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje ili zakonske zastupnike djeteta mlađeg od 14 godina koje uporabi pirotehničko sredstvo.

Pirotehnička sredstva F1 kategorije mogu koristiti samo osobe starije od 14 godina, a sredstva F2 i F3 kategorije isključivo osobe starije od 18 godina. F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, male petarde, konfete - bombice, žabice, čepovi i vrpci, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi).

Pirotehnika za starije od 18

Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije pirotehnička su sredstva koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je uporaba dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja.

Policijska uprava istarska poziva građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari i ostala sredstva, čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez sankcija predaju policiji oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter