Djeca sve ranije počinju piti

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

U mjesecu borbe protiv ovisnosti, koji se obilježavao od 15. studenog do 15. prosinca, PU istarska je zajedno s partnerima -Gradom Pulom, Službom za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Crvenim križem te udrugom Institut iz Pule - na razini županije i gradova provela niz aktivnosti s ciljem podizanja svjesnosti građana o problemu ovisnosti bilo koje vrste, koje su prezentirane danas na presici u Puli.

Navedeno je tako da su sredinom studenog građanima u Puli, na Portarati, podijeljeni promotivni materijali o svim oblicima ovisnosti. Crveni križ održao je niz radionica za učenike osmih razreda pulskih osnovnih škola na temu "Mladi i rano pijenje alkohola", a osnovcima diljem Istre policijski službenici i članovi udruga i institucija partnera govorili su o različitim vrstama ovisnosti. Obiteljski centar organizirao je tribinu za mlade ''Slobodni i ne-ovisni'', kao i tematske susrete članova klubova liječenih alkoholičara i njihovih obitelji, dok je udruga Institut organizirala zanimljivu tribinu pod nazivom ''Jedan dan zajedno'', na temu ovisnosti o kockanju.

- Osim prevencije, policija je provodila i niz represivnih mjera ne bi li smanjila dostupnost droga te spriječila prodaju alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnicima, izvijestila je Alica Rosić Jakupović iz istarske policije. Mile Orešković je pak istaknuo da su policijski službenici kazneno prijavili 22 osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo zloporabe opojnih droga.

Voditeljica mladeži u Crvenom križu Jasna Vekić istaknula je da je njihova radionica o alkoholu među mladima polučila vrlo dobar uspjeh, toliki da su dobili pozivnicu za ulazak u kurikulum zdravstvenog odgoja u školama. Napomenula je da djeca na radionicama vrlo dobro reagiraju, no uočeno je da se dobna granica prvog ispijanja alkohola spušta pa bi radionice trebalo provoditi i među učenicima sedmih razreda. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter