Djeca su izložena nasilju na internetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čak 99 posto djece i mladih u dobi od 11 do 18 godina stalno je umreženo i ima pristup Internetu. Alarmantni su to podaci izneseni na današnjem predavanju pod nazivom "Nasilje na internetu" koje je organizirala Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Nove tehnologije, nažalost, donose nove oblike nasilja. Internet je danas dio svakodnevice i donosi nam brojne pogodnosti, ali i opasnosti, a žrtve su najčešće djeca.

Zabrinjavajući podaci istraživanja

- Mlade internet izuzetno privlači i za njih je internet vrlo važan. Međutim, on može biti alat, ali i oružje i tu glavnu ulogu imaju roditelji koji trebaju usmjeriti dijete i ukazati mu na pogodnosti koje internet nudi, ali i zamke koje donosi, rekla je na predavanju u hotelu Park Plaza Histria Mia Roje, mag. psych.

Naglasila je kako je jedna stvar kada nam je Internet samo dodatak svakodnevnom životu te nam olakšava i uljepšava život, a nešto sasvim drugo kada uranjamo u virtualan svijet i bez interneta ne možemo zamisliti život. "Valja napomenuti kako su i odrasli stalno online stoga ni ne čudi kada djeca već od najranije dobi traže pristup internetu", upozorila je.

Istraživanje koje je provela Poliklinika na pitanje zašto roditelji uopće daju djeci pristup internetu, dalo je i odgovor - zbog edukacije, zabave, jer ga svi drugi imaju, zbog umirivanja djeteta, kako bi si roditelji osigurali vlastito slobodno vrijeme ili pak kao nagradu (za dobro ponašanje, dobre ocjene i slično). No, provedenim istraživanjem došlo se do zabrinjavajućih podataka: od 1.489 ispitane djece u dobi od 11 do 18 godina, njih čak 84 posto ima internet na mobitelu; 93 posto ih ima aktiviran korisnički račun na Facebooku, od čega njih čak 68 posto već i prije 13. godine; 47 posto ispitanika koristi Facebook za vrijeme nastave, a njih 47 posto na Facebooku je sat do dva dnevno (Valja napomenuti da se to ne odnosi na ostatak vremena provedenog na internetu); 68 posto ispitanika ima 300 virtualnih tj. Facebook prijatelja i tu već vreba opasnost: "Djeca i mladi teško razlikuju stvarna od virtualnih prijateljstava i važno im je ukazati na to da se putem interneta i Facebooka, osoba može lažno predstaviti i imati loše namjere", naglašava dr. Roje.

Pozitivna strana interneta

Treba napomenuti kako internet kod mladih ima i pozitivnih učinaka. Naime, mladi u dobi od 11 do 16 godina više se zbliže ako se druže i na društvenim mrežama, dok njih 93 posto uspostave prijateljstva preko interneta koja se kasnije ostvare i u stvarnom svijetu. Učenje preko interneta je vrlo poticajno, dobro za kognitivan razvoj, razvoj identiteta, pristup informacijama, olakšava komunikaciju s drugima te stvara veću povezanost među vršnjacima.

Bitan segment u borbi protiv nasilja na internetu je edukacija stručnjaka koji rade s mladima jer se stvari u tehnologiji danas brzo mijenjaju stoga je pohvalno što su na predavanju bili mnogi stručnjaci - psiholozi, psihijatri, profesori, odgajatelji... (Paola ALBERTINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter