Djeca stranaca ne mogu u gradski vrtic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravilnik o upisu djece u predškolske ustanove koji godinama diskriminira djecu cija oba roditelja nisu rodena, odnosno nemaju prebivalište na podrucju Pule, i kojim nisu obuhvacena djeca privatnih vrtica, mogao bi uskoro doživjeti promjene prihvati li Grad prijedloge dopuna i izmjena ravnatelja privatnih vrtica.

Cilj je tih izmjena da i ravnatelji privatnih vrtica prihvate pravilnik, što je dosad ucinio samo jedan privatni vrtic, da bi u travnju sva djeca pristupila jedinstvenom upisu po jednakim kriterijima. Ravnatelji privatnih vrtica inzistiraju na tome da se braci i sestrama omoguci da budu u istom vrticu.

Smatraju, potom, logicnim i potrebnim da se gradski i privatni vrtici izjednace i u placanju. Naime, roditelji djece koja pohadaju privatne vrtice mjesecno izdvajaju barem 200 kuna više od onih cija su djeca u vrticima kojima je osnivac Grad.

U privatnim vrticima smatraju i da bi u pravilniku trebalo napraviti izmjene odredbe o prebivalištu djeteta i roditelja. Vjerovali ili ne, dijete koje je rodeno u Puli i cija je, primjerice, majka rodena Puljanka, ne može se upisati u gradski vrtic ukoliko mu je roditelj iz, recimo, Bosne i Hercegovine!

- Iako smo moje dijete i ja rodeni u Puli i suprug mi tu živi vec sedam godina, ne mogu upisati dijete u gradski vrtic dok suprug ne dobije trajno nastanjenje, odnosno državljanstvo, kaže nam jedna majka te dodaje da je apsurdno da je s tom istom potvrdom o boravištu upisala starije dijete u srednju školu.

Procelnik Erik Lukšic sastao se s predstavnicima ravnatelja privatnih vrtica i s njima razgovarao o izmjenama pravilnika. Prijedloge su iznijele i ravnateljice predškolskih ustanova Djecji vrtici Pula i Rin Tin Tin, a u konacnici je Grad analizirao i prijedlog povjerenstva koje je provelo upise za tekucu pedagošku godinu.

Uspiju li se doista unijeti izmjene u postojeci pravilnik, on ce biti upucen Gradskom vijecu na usvajanje, a cjelokupna procedura trebala bi biti gotova do travnja, kada zapocinje upis djece u predškolske ustanove.


Podijeli: Facebook Twiter