Djeca razvedenih lošija u matematici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djeca razvedenih roditelja cesto zaostaju za svojim školskim kolegama u matematici i društvenim vještinama, a takoder cešce pate od tjeskobe, stresa i nedostatka samopoštovanja, po novom istraživanju.

Znanstvenik Hyun Sik Kim sa sveucilišta Wisconsin-Madison je rekao da je istraživanje pokazalo da se ti štetni ucinci na djecu pojavljuju kada roditelji pokrenu brakorazvodnu parnicu.

"Isprva sam vjerovao da djeca negativne posljedice rastave pocinju osjecati cak i prije nego što pocne brakorazvodna parnica, jer njoj prethodi pojacana napetost u obitelji, ali je moje istraživanje pokazalo da to nije slucaj", objasnio je Kim.

On je pratio razvoj 3.585 ucenika od vrtica do petog razreda osnovne škole i bilježio opažanja prije, tijekom i nakon razvoda. Takoder je usporedio napredak djece ciji su roditelji prolazili kroz proces razvoda s napretkom djece iz stabilnih obitelji. Pokazalo se, tvrdi Kim, da se problemi u razvoju nastavljaju i nakon što se razvod okonca, iako se njime ne pogoršavaju.

Istaknuo je da je od svih predmeta matematika najosjetljivija na posljedice razvoda. "Citanje, recimo, nije toliko kumulativno. Ali za matematiku morate razumijeti prethodno gradivo da bi napredovali", rekao je.


Podijeli: Facebook Twiter