Djeca puše jer puše roditelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Roditelji imaju glavnu ulogu u tome hoce li njihova djeca nakon eksperimentiranja s cigaretama postati pušaci prije nego završe srednju školu. Studija objavljena u jednom casopisu za pedijatriju, koju su proveli istraživaci sa Sveucilišta u Washingtonu, pokazala je da roditelji mogu imati pozitivan ili negativan utjecaj na pušacke navike svoje djece.

Ako roditelj želi smanjiti mogucnost da mu dijete postane ovisan o cigaretama, mora uspostaviti jasne smjernice o nepušenju, ali njihovo odredivanje zahtijeva prethodnu raspravu s djecom, kaže Min Jung Kim, voditeljica istraživackog tima. Nakon dogovora s djecom, roditelji trebaju dogovoriti i kazne za eventualno kršenje. Moraju objasniti djeci da njihovo neodgovorno ponašanje izaziva posljedice, a konkretno u slucaju ovisnosti o cigaretama, posljedice po zdravlje.

Ako su i sami roditelji pušaci, loš su primjer djeci pa povecavaju šansu da i ona kasnije postanu pušaci. U studiji je bilo ukljuceno 270 adolescenata koji su poceli pušiti u dobi izmedu 13 i 14 godina, ali nisu imali svakodnevnu potrebu za cigaretama, što podrazumijeva barem jednu cigaretu na dan. No kasnije 58 posto istih adolescenata, u dobi od 17 do 18 godina, razvije svakodnevnu nikotinsku ovisnost. Ove brojke pokazuju koliko je važno djelovati na vrijeme, kada djeca tek pocnu eksperimenti s cigaretama, da bi se sprijecilo razvijanje svakodnevne ovisnosti. Osim roditelja, važnu ulogu ima i društvo u kojem se krecu adolescenti.


Podijeli: Facebook Twiter