Djeca pušaca cešce izostaju iz škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djeca ciji roditelji puše izostaju cešce iz škole nego ona roditelja nepušaca i to vjerojatno zbog cešcih respiratornih infekcija kao posljedica pasivnog pušenja, pokazuje novo istraživanje objavljeno u casopisu Pediatrics.

Istraživaci su utvrdili na uzorku od nešto više od tri tisuce obitelji da djeca koja žive s pušacima izostaju prosjecno dan više iz škole od djece koja žive u nepušackim uvjetima. Takva su djeca, pokazalo je istraživanje, takoder sklonija cešcim infekcijama uha i prehladama i to bi, kako se cini, moglo dijelom objasniti vezu izmedu pušenja u kuci i izostanka iz škole.

Istraživanje nije dokazalo da pušenje roditelja samo po sebi vodi do vecih izostanaka no pruža roditeljima dodatni poticaj da prestanu puštiti, kaže dr. Douglas Levy iz Opce bolnice Massachusetts koji je vodio istraživanje.

Zdravstveni strucnjaci vec preporucuju da se djeca poštede pasivnog pušenja koje može povecati rizike respiratornih infekcija poput bronhitisa, upale pluca i teške astme te sindroma iznenadne smrti.

Koristeci podatke iz istraživanja americke vlade provedenog 2005. godine utvrdili su da 14 posto kucanstava s djecom u dobi od 6 do 11 godina ima barem jednog pušaca i da su prosjecno takva djeca izostajala barem jedan dan više iz škole od ostale djece koja su živjela u nepušackim domovima.

Istraživaci su utvrdili i da su kucanstva s dvoje pušaca prijavljivala veci broj prehlada i upala uha kod njihove djece a radi se o bolestima vezanim uz pasivno pušenje.

"Utjecaj na zdravlje života s pušacem vjerojatno je veci nego što naše istraživanje pokazuje s obzirom na to da je ono istraživalo samo tri bolesti povezane s izloženošcu dimu", kazao je voditelj istraživanja.

Istraživaci su procijenili da su izostanci iz škole vezani uz pasivno pušenje 2005. koštali roditelje oko 176 milijuna dolara pod uvjetom da je s bolesnim djetetom uvijek ostao roditelj koji je u radnom odnosu.


Podijeli: Facebook Twiter