Djeca prepuštena na milost i nemilost cyber-prostora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čak 79 posto roditelja u Hrvatskoj gotovo nikad ne razgovara sa svojim djetetom o onome što ono radi na računalu i internetu, 77 posto ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na računalu i internetu, a čak 92 posto gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

Visokih 87,5 posto roditelja uopće ne provjerava povijest pretraživanja na ačunalu svog djeteta, iako to daje pouzdan uvid u web-stranice koje dijete posjećuje.

Iako toga možda i nisu svjesni, roditelji time djecu prepuštaju na milost i nemilost cyber-prostora, gdje će im se dijete, sudeći prema statistikama, vrlo vjerojatno naći na meti zlostavljača, bili to njegovi vršnjaci ili ozbiljni prijestupnici, pa i seksualni predatori.

Facebook grupe za poticanje mržnje prema nekoj osobi, na kojima se dnevno skupe stotine lajkova ili objava kompromitirajućih fotografija i videouradaka, samo su manji dio onoga čemu su djeca i mladi svakodnevno izloženi na web-stranicama koje otvaraju.
 
 Roditelji su najslabija karika u suzbijanju zlostavljanja djece na internetu, što zbog premalo informacija o pojavi elektroničkog nasilja, što zbog nepoznavanja informatičke tehnologije, što zbog manjkavog odnosa sa svojim djetetom, upozoravaju iz Udruge roditelja Korak po korak, gdje su istražujući internetska iskustva tinejdžera i tinejdžerica u dobi od 15 do 19 godina utvrdili kako vrijeđanje na internetu doživi svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić, a seksualno uznemiravanje na internetu doživi 30 posto djevojaka. (Ljerka B.MARTINOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter