Djeca potaknula nastanak ove knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mazilica" je naziv bokeljsko-pulske pjesmarice za djecu autorice Snježane Akrap Sušac koja je predstavljena u prostorima Matice hrvatske u Kandlerovoj.

Dječje stvaralaštvo

- Kad sam s učiteljicom Editom Borojević vodila učenike četvrtog razreda na književni susret s pjesnikinjom Snježanom Akrap Sušac nisam očekivala ništa drugačije od dosad realiziranih susreta. Bilo je drugačije! Gotovo su svi učenici htjeli pjesnikinji izrecitirati neku njezinu pjesmu i tako pokazati koliko im se svidjela, a pitanja o njezinom pjesničkom stvaralaštvu letjela su kao strijele. Riječ je bila o prve dvije zbirke ove autorice za djecu "Mala zb(i)rka priča" i "Mic po mic" koje je napisala u suautorstvu s Feodorom Gubaš Štifanić, kazala je knjižničarka iz OŠ Vidikovac Branka Mamula predstavljajući autoricu.

Ovo je treća autoričina zbirka za djecu, sadrži 12 pjesama koje odlikuju iskrenost, jednostavnost i razumljivost pjesničkoga govora.

Ilustratori su učenici Osnovne škole "Veljko Drobnjaković" iz Risna, i to od prvog do petog razreda, učenici četvrtog razreda Osnovne škole Vidikovac Ena Grubešić, Petra Filjar, Leticia Sviben, Manuela Todorović, Martina Vlahović i Klara Vuković uz mentoricu razrednu učiteljicu Editu Borojević, te učenici sedmog razreda Osnovne škole Šijana Andrea Fabris, Karlo Kramar, Lorna Milošević, te Ivona Sokolović uz mentoricu Robertu Weissman Nagy, profesoricu likovne kulture.

Pjesme iz ove knjige nazočni su mogli čuti zahvaljujući recitacijama učenika-ilustratora, te recitatoricama iz OŠ Vidikovac, a to su bile Eleonora Lenić i Gea Seferagić Pliško.

Zahvale su išle i ravnateljima pulskih osnovnih škola Vidikovac i Šijana, Predragu Dukiću i Almi Tomljanović na pomoći i suradnji.

O autorici i njezinom plodnom stvaralaštvu, budući da je u posljednjih pet godina napisala tri knjige za djecu, zbirku pjesama za odrasle te monografiju o Strukovnoj školi, u kojoj djeluje kao profesorica hrvatskog jezika, kazivala je Alvijana Klarić.

Profesorica Roberta Weissman Nagy govorila je o likovnoj komponenti knjige, ističući da su ilustracije upravo primjerene dobnom uzrastu kojem je knjiga namijenjena, a urednica Ana Šarčević kazala je kako je Snježanino stvaralaštvo za djecu počelo iz igre.

Zabavno

Sama autorica kazala je da joj je pisanje zabavno i zanimljivo, da je za nju stvaranje za djecu poput igre, a pročitala je nešto i od svojih novih uradaka, jer, saznajemo, priprema i novu knjigu.

S Feodorom Gubaš Štifanić Akrap Sušac objavila je "Malu zb(i)rku priča" koja je 2015. godine predstavljala hrvatsku dječju književnost na Sajmu dječje knjige u Bologni, a s istom autoricom objavila je zbirku pjesama i priča za djecu "Mic po mic - mickasta spajalica Boke Kotorske i Pule". Autorica je i pjesničke zbirke "Žena sasvim obična".

Bavi se kulturnim odnosima između svojih zavičaja - Istre i Boke Kotorske te organiziranjem kulturnih manifestacija koje prožimaju te kulture. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter