Djeca nam obolijevaju u školi s 5 zvjezdica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Roditelji nekolicine polaznika OŠ Veli Vrh ovog tjedna okupili su se da bi javno iznijeli negodovanje stanjem u toj školi, prvenstveno što se tice nepovoljne mikroklime zbog koje su, kako tvrde, njihova djeca bolesna vec deset dana, otkako je sustav klimatizacije ukljucen. Da nije rijec o izoliranom slucaju, lociranom samo u jednom razredu, govori i cinjenica što su se okupile mame ucenika cetvrtih, petih i šestih razreda.

Kako su nam ispricale, u razredima puše klima-uredaj na sve strane jer je centralni uredaj lociran usred stropa i nemoguce ga je usmjeravati. Osim toga, nakon vremena provedenih mirno, u klupi, postaje cak i prehladno. Upravo zbog toga djeca kišu, kašlju, imaju glavobolje, upale grla, uha i sinusa.

Efekt staklenika u hodnicima

Kada izadu u hodnike, koji su ostakljeni velikim staklenim površinama, doživljavaju toplinski šok jer se temperature ondje krecu i iznad 30 stupnjeva Celzija.



- To je pravi efekt staklenika u hodnicima. A ako djeca pritom malo i trce ili se dodatno zagriju, onako oznojeni ulaze ponovno u rashladene razrede. Nakon druge ture antibiotika i nakon što mi se dijete vratilo ponovno iz škole žaleci se na glavobolju, poludjela sam i rekla da ga više necu pustiti u školu dok nešto ne srede. Ne znam kako je ta škola prošla kontrole i potrebne dozvole. Doduše, na tehnickom pregledu strucnjaci su preporucili, ali ne i obvezali izvodaca, da se stavi zaštita od sunca, pa to nije ni ucinjeno. Kažu da je u nju uloženo cak 90 milijuna kuna, a nisu riješili ovakve probleme, ispricale su nam majke.

- Osobno ne znam da su djeca bolesna. Moj jedini komentar je, stoga, taj da je klima-uredaj u ucionicama limitiran na 24 stupnja i da je ta temperatura konstantna te da je ucitelji pale po potrebi. Nemam informacija da je puno djece bolesno bilo zbog klima-uredaja ili velike razlike u temperaturi u hodniku i ucionicama, rekla nam je ravnateljica škole Karmen Kranjec u odgovoru na pitanje je li istina da djeca zbog klima-uredaja kuci odlaze bolesna. Dodala je da bi roditelji cija su djeca navodno bolesna trebali sazvati vijece roditelja i tamo izložiti taj problem, a ne ga ovako rješavati preko novina.



Dvorana pretopla, igralište klizavo

- Svaka ucionica u nižim razredima ima vrata prema šumici, a iznad prozora je nadstrešnica koja smanjuje utjecaj sunca. Te su ucionice okrenute od sunca i tu nema problema. Osim toga, onaj tko je odabirao projekt, morao je znati koliko je tu metala ugradeno i koliko može biti toplo. Dvoranu, a bogami ni školu, nisam gradila ja, niti projektirala, ustvrdila je ravnateljica Kranjec i za daljnje nas informacije uputila na Grad Pulu, koji je odobrio i platio projekt. (Piše Sandra ZRINIC TERLEVIC, snimio Danilo MEMEDOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter