Djeca kao šareni artikl

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Modna agencija Fashion team organizira, kako kažu, prvi put u našoj zemlji tecaj za djecu-modele u dobi od 3 do 5 godina. Tecajevi ce se održavati subotom u Fitness spa centru Vita smještenom na zagrebackoj Jadranskoj aveniji, a iz agencije tvrde da žele razbiti predrasude o "zlocestom manekenskom svijetu" te da se na taj nacin djeci razvija samopouzdanje.

- Prošlog rujna imali smo jedan modni dan i kontaktirali su nas klijenti, poput Bambija ili Turbo limaca, te tražili malene modele koje u agenciji tada nismo imali. Tako smo došli na ovu ideju. Tecaj ce imati dva stupnja, svaki po šest tjedana, a s djecom ce raditi dvije tete.

Jedna je odgojiteljica iz vrtica, a druga je iz agencije, i ona ce im pokazivati osnovne poze i rad s rekvizitima. Rijec je o edukativnim igrama, a danas-sutra, kada budu modne revijice, djeca bi mogla i u njima aktivno sudjelovati, rekla nam je Marina Budanko iz Fashion teama.

Odlucno je demantirala sve tvrdnje da se na taj nacin djeca uvlace u cesto okrutan svijet mode te eksploatiraju za neciji profit.

- Ovisi o djetetu hoce li to prihvatiti ili ne. Želimo razbiti te predrasude koje se temelje više na teorijama nego na realnosti. Uostalom, djecja modna industrija je kod nas na nuli, a ovo je isto kao da djecu upišete na neki sport ili informatiku. Rijec je o priredbama jednom u par mjeseci, to je kao ples i ritmika, bez iceg zlocestog.

Roditelji odlucuju o eventualnim ugovorima, djeca nikako nisu gurnuta u to, igraju se izmedu snimanja, imaju velike pauze. Pozivamo vas da dodete i porazgovarate s djecom da biste se u sve uvjerili svojim ocima, zakljucila je Budanko.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika istice, medutim, da takvi tecajevi mogu imati negativne posljedice, pogotovo ukoliko je rijec o pripremi za modne piste. Svijet pod reflektorima definitivno ne pogoduje uravnoteženom razvoju djeteta te je zabrinjavajuce što i kod nas, kao i u svijetu, raste broj roditelja koji su spremni ukljuciti i najmladu djecu u ovakve aktivnosti bez dubljeg razmišljanja o mogucoj šteti po dijete, tvrdi psihologinja.

- Pitanje je što se stjece na tecaju za "baby modele". Ako se uvježbava hodanje po modnoj pisti i posebno držanje tijela, zbog odjece koja se na njemu prikazuje, ili se djecu šminka, cešlja i ureduje kao odrasle, tada to nije razvojno poticajno za djecu predškolske dobi, premda se to nekoj djeci svida ili se svida njihovim roditeljima. Drugo važno pitanje je motivacija roditelja za ukljucivanje djeteta u ovakve aktivnosti.

Zanimljivo bi bilo istražiti što je ustvari njihov cilj: da se dijete igra pa ovakav tecaj smatraju vrstom igraonice, da se dijete u najranijoj dobi priprema za posao koji roditelj smatra financijski ili statusno isplativim ili da nauci neka specificna ponašanja koja ce mu koristiti u životu, kaže Gabelica Šupljika. Problematicni mogu biti i poremecaji u osobnom identitetu.

- Nosi li djevojcica odjecu za odrasle i krece li se u društvu 20-godišnjakinja, postoji opasnost da i ona sama ne prepoznaje razliku izmedu onoga što ona stvarno jest - djevojcica u razvoju - i onoga što ona prezentira, na primjer fotomodel ili manekenka. Potaknuta je da se ponaša kao odrasla osoba i gledaju je kao odraslu osobu, iako ona to nije.

Time se ignorira stvarnost koja se odnosi na djetetov psihicki i fizicki integritet. Osim toga, cini se da postoji povezanost izmedu raširenosti poremecaja u prehrani i manekenstva, pa i zbog toga zabrinjava utjecaj manekenstva na zdravlje djevojcica, zakljucila je zamjenica pravobraniteljice.


Podijeli: Facebook Twiter