Djeca iz Pule i Loborike u sobi Julesa Vernea

(M. R. )
(M. R. )

U sobi Jules Vernea u pazinskom Kaštelu održana je prva u nizu radionica koje udruga Istra Inspirit organizira za djecu predškolske i školske dobi. Radi se o projeku Istra Inspiritić  koji se sastoji od dva programa i to Jules Verne Junior u sobi Julesa Vernea u Pazinu, te Mitska bića Istre. Proteklog vikenda održana je radionica za polaznike vrtića Pinocchio iz Loborike, Topolino iz Pule i OŠ Stoja iz Pule.

Kroz zabavno-edukativnu radionicu djeca interaktivno sudjeluju u likovnim i glumačkim aktivnostima kroz koje stječu znanja o zgodama i nezgodama Mathiasa Sandorfa i njegove družine tijekom vratolomnog bijega iz pazinskog Kaštela, te drugim zanimljivostima i likovima iz romana Jules Vernea. Ovakve radionice predstavljaju dobar primjer korištenja kulturno-povijesne baštine u edukativne svrhe. Soba Jules Vernea u pazinskom Kaštelu je prije dvije godine tematski i scenografski uređena tako da posjetitelje upoznaje s najpoznatijim djelima slavnog francuskog pisca.

Soba je zamišljena u maniri living history muzeja, a uključuje scenografiju radne sobe Jules Vernea obogaćenu izumima i likovima iz njegovih knjiga koji su nastali kao plod njegove bogate mašte. Stalni postav sobe prilagođen je svim uzrastima, a sastoji se od male Verneove knjižnice u kojoj su izloženi primjerci knjiga prevedenih na brojne svjetske jezike, karte, pisma, radni stol i dječji kutak. Osim što se kroz  njezino razgledavanje može ponešto naučiti o Julesu Verneu i njegovoj povezanosti s Pazinom, u ovoj se sobi na upit škola i vrtića  organiziraju predstave i edukativne radionice kojima se djecu upoznaje s ovom zanimljivom temom i Verneovim djelima.

Projekt Istra Inspiritić održava se u suradnji s Muzejom grada Pazina i Etnografskim muzejom Istre, čije izložbe polaznici radionica razgledaju za svog boravka u Kaštelu. (M. R. )


Podijeli: Facebook Twiter