Djeca iz poplavljene Slavonije na Fratarskom otoku

Djeca u ljetnom kampu na Fratarskom uživaju u morskim radostima (M. ANGELINI)
Djeca u ljetnom kampu na Fratarskom uživaju u morskim radostima (M. ANGELINI)

Brige oko polaska u školu i pitanja hoće li im biti obnovljena kuća stradala u katastrofalnim poplavama barem su nakratko ostavili su za sobom mali Slavonci, polaznici ljetnog kampa na Fratarskom otoku kraj Pule koji se provodi pod nazivom "Zagrljaj Istre", a koji je organizirala pulska humanitarna udruga "Pokloni mi budućnost".

Na Fratarskom je trenutno smješteno 17 djece iz Gunje i Račinovaca koja zajedno s petero djece iz Dječjeg doma Kuća milosrđa iz Momjana, kako su nam rekli, provode najbolje dane u životu. Prvih dana od dolaska, kaže nam njihova učiteljica Ružica, dočekalo ih je ružno vrijeme, kiša, a "preživjeli" su i jako grmljavinsko nevrijeme u ponedjeljak, no djecu to nije obeshrabrilo. Iako je pomalo ironično da su djeca stigla iz poplave u poplavu, dolaskom ljepšeg vremena, nevrijeme je brzo zaboravljeno, kao što su ubrzo zaboravili sve blagodati civilizacije, prvenstveno pristupa Internetu. Iznimno zadovoljan je najmlađi sudionik kampa, 6-godišnji Filip Petrović.  

- Super mi je ovdje, kupamo se, sunčamo, idemo na izlete, malo mi fale moji kući, ali mi je lijepo, kaže nam Filip, trčkarajući oko kampa. On i njegovi prijatelji Ivan, Hrvoje i Đuro ispričali su nam da su već bili na Brijunima, da su posjetili Aquarium, a strašno se vesele današnjem vatrometu kod Arene, odnosno otvaranju filmskog festivala.

Voditeljica udruge Anja Stanta Hajdarević, rekla nam je da su djeca zaista sretna i da su nakratko zaboravila na svoje brige te da se veseli što su uz pomoć dobrih ljudi, prvenstveno Općine Medulin, Istarske županije, Grada Pule, Crvenog križa, Fratarskog d.o.o., DM-a i mnogih drugih, uspjeli organizirati kamp. Također, nastavila je, ogromnu pomoć pružaju mnogobrojni volonteri, poglavito iz ragbi kluba Arena Pula koji nesebično, 24 sata dnevno stoje na raspolaganju djeci i njihovim potrebama. Svakako bi pohvalili, rekla je, ogroman trud Arenaturista i Ribarske kolibe koji im svakodnevno kuhaju ručak. (Nera SOFTIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter